Klímavészhelyzetről döntött az Európai Parlament

429:225 arányban, 19 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a határozatot. A Fidesz-KDNP delegációja is támogatta a javaslatot.

2019. 11. 28. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós parlament (EP) 429:225 arányban, 19 tartózkodó szavazat mellett nemrég elfogadott egy határozatot az EU-s szintű klímavészhelyzetről. A Fidesz-KDNP delegációja is támogatta a javaslatot.

A magyar kormánypártokat is soraiban tudó Európai Néppárt reggeli közleményében viszont óva intett, mondván: a hangzatos „klímavészhelyzet” kifejezés helyett valódi jelentőséggel bíró intézkedésekre van szükség.

– Mielőbb cselekednünk kell, de nincs okunk a szükségállapot kihirdetésére – írták.

Az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke, a liberális Pascal Canfin üdvözölte a döntést. – Az első kontinens vagyunk, amely döntött a klímavészhelyzetről. Végre teljesítjük a polgárok elvárásait! – írta a Macron-párt EP-képviselője.

Lapunk nemrég megírta, hogy az Európa-szintű klímavészhelyzet kihirdetésének inkább szimbolikus jelentősége van, jövő hétfőn ugyanis ENSZ-klímacsúcs veszi kezdetét Madridban. Jelenleg a világ 25 országának közel 1200 közigazgatási egységében van érvényben környezetvédelmi szükségállapot. Az uniós országok közül többek között Írországban, Máltán és Ausztriában döntöttek már hasonlóan. A Demokratikus Koalíció EP-képviselői időközben jelezték: petíciót indítanak azért, hogy a magyar kormány is hirdesse ki a klímavészhelyzetet. Ismert, Budapest vezetése ezt az önkormányzati választások után röviddel már megtette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.