Salvini a Magyar Nemzetnek: Kész programunk van Olaszország vezetésére

Az állampolgárok viselik a Conte–Renzi-marakodás következményét – fogalmazott lapunknak a Liga vezetője.

2021. 01. 27. 18:09
Deputy Prime Minister Salvini smiles as Italy's government is set to face Senate confidence vote on security and immigration decree in Rome
Italy's Interior Minister and Deputy Prime Minister Matteo Salvini smiles as Italy's government is set to face Senate confidence vote on security and immigration decree in Rome, Italy, August 5, 2019 REUTERS/ Remo Casilli - RC1DC8615210 Fotó: Remo Casilli

Az állampolgárok viselik a Conte–Renzi-marakodás következményét – fogalmazott lapunknak a Liga vezetője.

Többfajta kimenetele lehet az olasz kormányválságnak. Giuseppe Conte tegnapi lemondását követően Sergio Mattarella köztársasági elnök kezébe került az ország sorsa. Az államfő ma délutántól kezdődően külön-külön fogadja a politikai pártok delegációit, hogy meghallgassa szándékaikat. A kihallgatások sora a pénteki nappal lezárul. A jobbközép koalíció közös gyűlését követően Matteo Salvini, a Liga elnöke lapunknak beszámolt a jobboldali erők közös célkitűzéseiről.

– Teljes az egyetértés a koalíciós partnerek között, ezért közösen fordulunk a köztársasági elnökhöz, hogy jelezzük, kész programunk van az ország vezetésére. Gyors döntésre van szükség. A Conte–Renzi-marakodás súlyos következményeit az olasz állampolgárok viselik

– hangsúlyozta a volt belügyminiszter. – Azonnali megvitatásra váró dekrétumokról kellene dönteni, a családok, a vállalkozások azonnali megsegítéséről, adóhátralékok eltörléséről, a milliárdos állami beruházások engedélyezéséről – sorolta a szoros határidőn belül megoldásra váró kérdéseket a Liga elnöke.

– Nem nevezhető komoly politikának, amikor az éjszaka leple alatt, úton-útfélen politikusokat keresnek egy újabb ciklus elindításához

– nyilatkozta Salvini annak kapcsán, hogy Giuseppe Conte volt kormányfő úgynevezett „építők” vagy „felelősök” toborzásán fáradozik, akik biztosíthatják a harmadik ciklushoz szükséges többséget.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetője, Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője és Raffaele Fitto, a Noi con l'Italia elnöke (b–j) az olasz jobbközép koalíció választási sajtórendezvényén Rómában, 2018. március 1-jén – Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Matteo Salvini azt is elmondta, abban reménykednek, hogy az olasz állampolgárok végre szóhoz juthatnak, vagyis előre hozott választások mellett dönt a köztársasági elnök. Az egészségügyi és gazdasági nehézségek leküzdésére kidolgozott programjuk van, készen állnak a kormányzásra – jelentette a jobbközép erők nevében. A volt belügyminiszter végül úgy fogalmazott, ideje lenne véget vetni a baloldali kormányagóniának, a túlélési próbálkozásoknak, és az országot szégyenbe borító taktikázásoknak.

„Építőknek vagy felelősöknek” nevezett szövetségesek keresésén fáradozik Giuseppe Conte, aki tegnap délelőtt benyújtotta lemondását kormányfői tisztségéről Sergio Mattarella köztársasági elnöknél. Minden jel arra utal, hogy Conténak szándékában áll egy harmadik ciklus megkezdése, ehhez azonban támogatókra van szüksége a felsőházban.

A bizalmi szavazás során ugyanis csupán 156 szenátort tudott maga mellé állítani, közülük hárman örökös szenátorok. A stabil többség megszerzéséhez újabb szenátorok jelentkezésére van szüksége.

Tíz szenátor fejezte ki szándékát az alsóházban, hogy egy Conte mentésére alakult centralista politikai csoport létrehozásában részt vállalna. A Hajrá Olaszország (FI) soraiból pedig újabb két szenátor csatlakozása várható. A Conténak mentőövet dobó szenátorok alakulata a Vegyes Csoportnak (GM) nevezett függetlenekből, illetve a Hajrá Olaszország egyes tagjaiból állna, kikötéseik között szerepel azonban, hogy Matteo Renzi és az Élő Olaszország (IV) párt tagjai nem lehetnek az új kormánykoalíció partnerei.

A fenti tíz biztos jelölt azonban már korábban is támogatta Contét a felsőházi bizalmi szavazáson, ezért a frissen lemondott kormányfőnek hét új támogatóra lenne szüksége. Sajtóforrások szerint a Conte megmentésére létrejött, tíz tagból álló csoport máris belső érdekfeszültségek áldozata – írta az Il Giornale napilap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.