Trump: Csalnak a választásokon a demokraták!

Még több mint nyolcvan nap van hátra az amerikai elnökválasztásig, de nem kétséges, hogy az egyik legkülönösebb voksolás lesz ez az ország történetében. A koronavírus-járvány miatt várhatóan tömeges levélszavazás visszaélésekre, ezek pedig jogviták végeláthatatlan sorára adnak lehetőséget. Eközben Trump rendelettel lépett fel a járványhelyzet miatt bajba jutott polgárok és vállalkozások védelmében.

2020. 08. 10. 7:44
U.S. President Donald Trump holds a news conference at his golf resort in Bedminster
Az elnök rendeletekkel enyhít a járvány gazdasági hatásain. REUTERS/Joshua Roberts - RC2W9I9UGVBH Fotó: Joshua Roberts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudják, miről van szó? Csalásról. Megpróbálják elcsalni ezt a választást, mert őszintén szólva ez az egyetlen mód, ahogyan azt megnyerhetik – mondta a hét végén az amerikai elnök, demokrata párti ellenfeleire utalva. Donald Trump szerint a demokraták olyan módosításokat javasoltak a novemberi elnökválasztás körülményeit szabályozó törvényekben, amelyek csalásokhoz vezetnek. Így lazítanának a követelményeken, amelyek szerint a szavazópolgárnak igazolnia kell magát, illetve általánossá tennék a levélszavazást, amivel jelenleg csak korlátozottan lehet élni.

Ötvenmillió boríték

Miután a koronavírus-járvány már több mint ötmillió amerikait fertőzött meg, várhatóan tízmilliók voksolnak majd postai úton, ami a kézbesítési nehézségektől kezdve a kettős szavazás kiszűrésén át számos bizonytalansági tényezővel jár együtt. A módszer nem ismeretlen: a 2018-as kongresszusi választásokon 42 millióan voksoltak így, csakhogy a felmérések szerint ez a szavazási mód főleg a demokraták körében kedvelt. Trump szerint a levélszavazás számos lehetőséget ad a csalásra, és ha engednek a demokratáknak, „többé nem választanak meg republikánust az országban”. Most legalább ötvenmillió levélszavazóval lehet számolni, miközben az amerikai posta egyébként is igen túlterhelt.

Floridai forgatókönyv

A The New York Times elemzése szerint idén „tucatnyi Floridára” lehet számítani – annyi lesz az óvás. A megfogalmazás a 2000-es elnökválasztásra utal, amikor is a „napsugárállam” igen szoros eredménye, illetve a lyukkártyás szavazáshoz kapcsolódó rendellenességek miatt hetekig nem lehetett végeredményt hirdetni. Az amerikai legfelső bíróság végül egyfős többséggel George W. Busht hozta ki győztesnek, aki pár száz szavazattal nyerte meg a húszmilliós Floridát, és ezzel öt elektori szavazattal az egész választást úgy, hogy ellenfele, Al Gore a leadott szavazatokban félmillió voksot vert rá országosan. Felmérések szerint Trump most pár százalékpontos hátrányban van várható demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben. De kulcsállamokban – köztük Floridában is – fej fej mellett halad a két rivális.

Járulékstop, moratórium

Trump abban bízik, hogy nyer, amennyiben javul az amerikaiak anyagi helyzete. A hét végén rendelettel tette lehetővé, hogy – júliusig is visszamenőleg – az év végéig ne kelljen megfizetni a bérhez kapcsolódó járulékokat. A moratórium kiterjed a diákhitelek törlesztőrészleteire, valamint a kilakoltatásokra is, továbbá meghosszabbítják a munkanélküli segély jogosultsági időszakát. Mindez az amerikai vállalkozásokat és polgárokat hivatott segíteni a járvány idején. A kedvezmények bejelentésekor ugyanakkor az elnök a demokratákat hibáztatta, amiért elakadt a kongresszusban az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről. Noha egyetértettek a republikánusokkal a 3400 milliárd dolláros tervezet általános elveiben, néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek.

„Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és szövetségi államok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz”

– írta az elnök a Twitteren Nancy Pelosi házelnökre és Chuck Schumerre, a demokraták szenátusi vezetőjére utalva.

Trump kilátásba helyezte, hogy ugyancsak rendeletekkel oldja fel a patthelyzetet, és mint közölte, nem tart az ezzel kapcsolatos jogvitáktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.