Trump járulékstoppal segít, de a demokratákat okolja

Az év végéig tart a moratórium, ám az egyeztetés elakadt az új mentőcsomagról.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 15:05
TRUMP, Donald
Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon már bevált, most Amerikában is megpróbálják: Donald Trump elnök bejelentése szerint rendelettel teszi lehetővé, hogy – júliusig is visszamenőleg – 2020 végéig ne kelljen megfizetni a munkavállalói, illetve munkaadói járulékokat. Meghosszabbítják a munkanélküli segély jogosultsági időszakát, a moratórium pedig kiterjed a diákhitelek törlesztőrészleteire, valamint a kilakoltatásokra is. Megkövetelik továbbá, hogy az egészségbiztosítók a krónikus betegségekben szenvedőkkel is kötelesek legyenek biztosítási szerződést kötni. Mindez az amerikai vállalkozásokat és polgárokat hivatott segíteni a koronavírus-járvány idején. A 330 milliós Egyesült Államokban már több mint ötmillióan fertőzödtek meg, és több mint 164 ezren haltak meg a kórban.

A kedvezmények bejelentésekor ugyanakkor az elnök a demokratákat hibáztatta, amiért elakadt a kongresszusban az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről. Noha egyetértettek a republikánusokkal a 3400 milliárd dolláros tervezet általános elveiben, ám néhány részletkérdésben kibékíthetetleneknek bizonyultak a nézetkülönbségek, írta a távirati iroda.

Az elnök rendelettel is lépne

„Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és szövetségi államok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz” – írta az elnök a Twitter-mikroblogon Nancy Pelosi házelnökre és Chuck Schumerre, a demokraták szenátusi vezetőjére utalva.

Trump azt is kilátásba helyezte, hogy rendeletekkel oldja meg a kérdést, ha a demokraták továbbra is „túszként tartják fogva a programot”. Mint közölte, nem tart az ezzel kapcsolatos jogvitáktól.

A demokrata törvényhozók készen álltak volna akár a csomagterv végleges összegének csökkentésére is, de ragaszkodtak a szövetségi államoknak és az önkormányzatoknak nyújtandó anyagi segítséghez, továbbá a járvány miatti munkanélküliségi gyorssegély összegének fenntartásához és a segélyezettek körének bővítéséhez. A republikánusok és a Trump-kormány ebbe nem egyezett bele. Steven Mnuchin pénzügyminiszter közölte, új javaslatokat vár a demokratáktól.

A kongresszus március óta már több gazdaságélénkítő csomagról fogadott el törvényt, összesen mintegy 3000 milliárd dollár értékben. Az amerikai légitársaságok is kaptak 25 milliárd dollárt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.