Tusk újabb kirohanása a magyar miniszterelnökkel szemben

Tusk náci párhuzamot vont Orbán Viktorral és a magyar koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban.

Magyar Nemzet
2020. 04. 17. 9:17
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk ismét kéretlen szavakkal illette a magyar miniszterelnököt: az Európai Néppárt elnöke a Spiegelnek adott interjújában vont náci párhuzamot Orbán Viktorral és a magyar koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban. – A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra – fogalmazott Tusk az interjúban, amit a brüsszeli Euronews szemlézett, arra emlékeztetve: Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a Nemzeti Szocialista Párt tagja volt, hanem aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében is.

A néppárti erőviszonyokról pedig azt mondta: a magyar kormányfő szeretné átalakítani a Néppártot, vagy egy részét a nemzeti-konzervatív, autoriter erők szövetségévé. – És jelenleg nem az a helyzet, hogy a politikai családban száz ellenfél jutna Orbánra – állapította meg. Donald Tusk szerint a pártcsaládban felfüggesztett tagsággal bíró Fidesz ügyét még idén rendezni kell, bár azt még nem tudni, hogy a párt politikai közgyűlése mikor ülhet össze legközelebb.

– Talán már júniusban, ahogy terveztük, de lehet, hogy csak szeptemberben. Ha lesz ilyen gyűlés, az már a döntés ideje lesz. Addig is meg kell győzni a néppárti kollégákat arról, hogy nem a szabadság és a biztonság között kell választanunk – mondta.

Tusk az elmúlt hetekben több alkalommal is méltatlan szavakat használt Orbánra, a náci párhuzamot megelőzően a vírushoz hasonlította a miniszterelnököt. Erről lapunk is beszámolt. A lengyel friss kirohanására Novák Katalin és Kovács Zoltán is reagáltak.

Novák, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke a Twitteren azt írta: „Úgy tűnik, Donald Tusk nehezen fogadja el, hogy vereséget szenvedett a parlamenti választásokon és pártjának az elnökválasztás során sincs esélye.”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár – szintén a Twitteren – pedig úgy vélekedett: „Remek. Jó tudni, hogy a Donald Tuskhoz hasonló Orbánfóbiások még válságidőben (amikor akadnak más dolgok, amik elfoglalhatnának mindannyiunkat) is találnak időt és helyet Magyarország szidalmazására.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.