Szombaton tartják a Csángó Bált a Millenáris parkban

Szombaton huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Millenáris parkban, ahol bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába, a nyári időszakot bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 8:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja tizenkét óra hosszat tartó, párhuzamosan futó programokból áll. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendezvény célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása. A fesztivállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő táncház pedig alkalmat teremt, hogy a közönség is részesévé válhasson e hagyományoknak.

A naptári jeles napokat bemutató, 2017-ben elindított hagyományt folytatva a XXIII. Csángó Bál 19 órakor kezdődő színpadi műsora a nyári időszakot mutatja be. A nyári búcsújárások alkalmával – mások mellett Szent Antal Forrófalván, Péter-Pál Bákóban vagy Mária Magdolna Csíkfaluban – a csángók felkerekednek, hogy a szomszédos falvakba zarándokolva ellátogassanak barátaikhoz, rokonaikhoz, ahol megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat, előkerülnek az enni- és innivalók és elkezdődik a hajnalig tartó mulatság.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, valamint a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes. A műsor rendezője és szerkesztője Diószegi László, a műsor szerkesztője Benke Grátzy.

A színpadi műsor előtt tartják a Kőketánc Gyermektáncházat, valamint gasztronómiai bemutató is lesz. A hajnalig tartó táncházban moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat, énekeket. Többek közt fellép Bolya Mátyás, Gombai Tamás, Németh László, Szokolay Dongó Balázs, a Zurgó Együttes és a Sültü Zenekar.

A Csángó Bálon fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. A bálhoz kapcsolódó kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásai láthatók.

A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a figyelmet, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A rendezvényről további információk a www.csango.hu oldalon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.