Kiemelkedő orosz alkotók a középpontban

Munkatársunktól
2019. 04. 06. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is elkezdődött tegnap a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely április 22-ig tart. A komolyzenei koncertek mellett táncpremierek, színházi bemutatók, crossover produkciók, nagyszabású kiállítások, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programok teszik felejthetetlenné az idei tavaszt is. Liszt Ferenc alakja és művészete minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon.

Április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Ric Furmann, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Liszt-dalokkal kápráztatja el a közönséget Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC koncerttermében, és Liszt-műsorral készül a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és 1. (Esz-dúr) zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

Minden évben reflektorfénybe helyezik egy-egy ország kulturális gazdagságát. Idén az orosz kultúra kiemelkedő művei és művészei állnak a középpontban. Érkezik a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar, Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták, orosz komponisták művei csendülnek fel Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén.

A fesztivál záró hétvégéjén pedig Budapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolantát, Csajkovszkij egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén. Ráadásul a sokak által rajongva csodált karmester ragadja magához a pálcát az Erkel Színházban is, amikor a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettmeséjével, a Hamupipőkével áll színpadra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.