Értéket adni, közösséget teremteni mindennap

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat változatos és értékes programjai idén ismét egy teljes hétvégén át várják az érdeklődőket országszerte több száz kulturális központban és művelődési házban.

Magyar Nemzet
2020. 02. 15. 7:55
null
Farsangi táncot adott elő a Kis Nádasdy Tánccsoport a rendezvény országos megnyitóján Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat változatos és értékes programjai idén ismét egy teljes hétvégén át várják az érdeklődőket országszerte több száz kulturális központban és művelődési házban.

A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az idei jelmondatuk: Mindennap értéket adunk. Ezzel kívánják jelezni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. Idén tovább színesíti a programokat, hogy határon túli táncházak is csatlakoztak az eseményhez.

Az országos megnyitót tegnap kora délután a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban tartották.

Farsangi táncot adott elő a Kis Nádasdy Tánccsoport a rendezvény országos megnyitóján
Fotó: Kurucz Árpád

– Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeink­re, amelyek megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak mindennap. A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is, négyszáz helyszín több mint ezer programján – jelentette ki Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériu­mának kultúráért felelős államtitkára a rendezvénysorozat megnyitóján.

Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A szervezet alelnöke, Lőrinczy György a megnyitón elmondta, hogy az NKA megítélt támogatásainak nyolcvan százaléka egymillió forint alatti, nagyobb támogatást azok a programok kapnak, amelyek a szakma teljes egyetértését és támogatását bírják, mint például a Kultúrházak éjjel-nappal, a Múzeumok majálisa vagy a Hangfoglaló program keretében a Hangszert a kézben. Az országos megnyitón részt vett a programsorozat védnöke, Novák Péter zenész, színész, rendező, Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, illetve Karsay Ferenc, Budafok–Tétény polgármestere is.

Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész fellépése után különleges, egyedi produkciójával lepte meg a közönséget Simkó-Várnagy Mihály, a Budafoki Dohnányi Zenekar csellistája, valamint műsort adott a Kis Nádasdy Tánccsoport.

Végül a programsorozat tematikája – a Mindennap értéket adunk – jegyében a megnyitó résztvevői és a sajtó képviselői betekinthettek a művelődési központ programjai­ba, többek között nyílt zenekari próba, borászati bemutató és szőlészeti minikiállítás várta a nagyérdeműt.

A korábbi évek gyakorlatát követve a négyszáz résztvevő közül idén is van minden napnak egy főszereplője: kiemelt helyszínként idén szombaton egy nagyváros, míg vasárnap egy kisebb település kerül a fókuszba. A szombati napon Soltvadkert a lehető legváltozatosabb programokat kínálja, több színtéren számos aktivitással várják az érdeklődőket. A Gyöngyház Kulturális Központban farsangi kézműves foglalkozásokat tartanak, továbbá táncbemutató, kiállítás, és Sajt 32 youtuberrel közönségtalálkozó is várja a látogatókat, sok tucat veterán kétkerekűt is megcsodálhatnak az érkezők a Motormúzeumban.

A vasárnapi programok kiemelt helyszíne a 800 fős lakosságot számláló Patak, ahol gazdag hagyományai vannak a közösségi életnek. Társasjátékok, készségfejlesztő és ügyességi játékok, stratégiai játékok, építőjátékok, és egyedi, nagyméretű fajátékok várják majd az érdeklődőket, leginkább a fiatalokat, akiket a virtuális világból kívánnak visszacsábítani a valós közösségi élményekbe, valamint „Kilátás a nagyvilágra” – IKT eszközök a mindennapokban címmel tartanak előadással egybekötött játékos vetélkedőket az idősek számára, akiket pedig a digitális világban való eligazodásban kívánnak segíteni.

Az országos kínálatról a www.kulturhazak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.