időjárás °C Virgil 2022. november 27.
logo

Táncház, csobánolás, bál

Magyar Nemzet
2020.02.19. 13:48
Táncház, csobánolás, bál

Huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a Csángó bált a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület szombaton a budapesti Millenáris Parkban. A bál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei Csángó bál megnyitóbeszédét Kocsis Máté országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője tartja. A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés, tizenkét órán keresztül tartó, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A XXIV. Csángó bál színpadi műsora az ünnepváró advent hangulatát idézi meg.

Az idei bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik. A bukovinai székelyeket a Csernakeresztúrról érkező dévai csángók képviselik, a Vajdaságban élő aldunai csángók táncát a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásában láthatjuk. A bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobánolást Magyarországon, a Völgységben letelepedett kakasdi székelyek mutatják be. A Brassó környéki hétfalusi csángók jellegzetes, a téli napfordulóhoz kapcsolódó táncukat, a boricát hozzák el a Csángó bál színpadára. A gyimesiek a Szilveszter-napi harsogtatással búcsúztatják az óévet, a moldvai csángókat négy faluból érkező hagyományőrzők képviselik, és eljönnek az 1940-es években Magyarországra települt egyházaskozári csángók is. A színpadi gálaműsorban közreműködnek forrófalvi, klézsei, lészpedi, dumbravényi hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek, Antal Tibor, Antal Viola, Antal Zalán, Dresch Mihály, Fintu Dezső, Herczku Ágnes, Hodorog András, Kemény Mária, Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Petrás Mária, Tímár Karina, a csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül a Zurgó Együttes és a Somos Együttes. A műsor rendezője és szerkesztője Diószegi László, a műsor szerkesztője Benke Grátzy.

A színpadi műsor előtt tartják a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30–18.15 között, valamint 17.30–18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megtudhatja, hogyan készül a csángó puliszka.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.