Táncház, csobánolás, bál

Huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a Csángó bált a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület szombaton a budapesti Millenáris Parkban.

Magyar Nemzet
2020. 02. 19. 13:48
null
Budapest, 2019. február 23. Táncosok a színpadon a Pro Minoritate Alapítvány, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség és a Válaszút Alapítvány közös szervezésében megrendezett XXIII. Csángó Bálon a budapesti Millenáris Parkban 2019. február 23-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a Csángó bált a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület szombaton a budapesti Millenáris Parkban. A bál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei Csángó bál megnyitóbeszédét Kocsis Máté országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője tartja. A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés, tizenkét órán keresztül tartó, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A XXIV. Csángó bál színpadi műsora az ünnepváró advent hangulatát idézi meg.

Az idei bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik. A bukovinai székelyeket a Csernakeresztúrról érkező dévai csángók képviselik, a Vajdaságban élő aldunai csángók táncát a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásában láthatjuk. A bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobánolást Magyarországon, a Völgységben letelepedett kakasdi székelyek mutatják be. A Brassó környéki hétfalusi csángók jellegzetes, a téli napfordulóhoz kapcsolódó táncukat, a boricát hozzák el a Csángó bál színpadára. A gyimesiek a Szilveszter-napi harsogtatással búcsúztatják az óévet, a moldvai csángókat négy faluból érkező hagyományőrzők képviselik, és eljönnek az 1940-es években Magyarországra települt egyházaskozári csángók is. A színpadi gálaműsorban közreműködnek forrófalvi, klézsei, lészpedi, dumbravényi hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek, Antal Tibor, Antal Viola, Antal Zalán, Dresch Mihály, Fintu Dezső, Herczku Ágnes, Hodorog András, Kemény Mária, Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Petrás Mária, Tímár Karina, a csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül a Zurgó Együttes és a Somos Együttes. A műsor rendezője és szerkesztője Diószegi László, a műsor szerkesztője Benke Grátzy.

A színpadi műsor előtt tartják a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30–18.15 között, valamint 17.30–18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megtudhatja, hogyan készül a csángó puliszka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.