Csukás István Süsükéje a katolikus rádió műsorán

Csukás István Süsüke, a sárkánygyerek és Süsüke újabb kalandjai című kötetei alapján hangjátéksorozat készült a Magyar Katolikus Rádióban. Süsüt Scherer Péter szólaltatja meg, Süsüke szerepében pedig Mohai Tamást hallhatjuk.

Magyar Nemzet
2020. 06. 15. 15:29
null
A TV-nézők 1977 Karácsonyán láthatták először a kedves mesefigurát Fotó: MTV/Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egri Bálint, a szövegíró-rendező első számú feladataként értékelte, hogy a szerző leíró részeit dramatizálja, narrációvá formálja. A narrátor a Mindenes nevű háromfejű sárkány – akit Szacsvay László személyesít meg –, pontosabban a figura harmadik feje.

A történet ott kezdődik, ahol az eredeti mese, a Süsü, a sárkány véget ért: Süsü és Sárkánylány elbúcsúzik a Királyfitól, majd útnak indulnak Sárkányföldére. Itt születik Süsüke, akinek sokféle kalandban lesz része. Barátokra lel, megtanulja a barátság, a nyitott, gyermeki szív, a játék, a közösség fontosságát, nevet ad a rejtőzködő sárkányoknak, így „megszelídíti” őket, és visszavarázsolja a napot az égre. Ő már a 21. század gyermeke: önálló, kalandvágyó, bátor és talpraesett.

A Süsü televíziós feldolgozásának fontos részét adta Bergendy István muzsikája. Egri Bálint e hagyományt folytatva a nemzetközileg is elismert Mogyoró Kornélt, a Veronaki zenekar egyik alapító tagját kérte fel komponistának. A zene mellett a rendező nagy hangsúlyt helyezett a hangeffektekre. Mint mondta: Sárkányfölde tágas terei, a királyi barlang visszhangos üregei változatos hangfestésre adtak lehetőséget.

A TV-nézők 1977 Karácsonyán láthatták először a kedves mesefigurát
Fotó: MTV/Zih Zsolt

A szórakozáson túl generációkat is összekapcsol a történet, így a Magyar Katolikus Rádió Varázsdoboz című műsorában elhangzó húszrészes, ma 19.35-kor kezdődő hangjátéksorozat közös élményt kínál gyerekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek egyaránt. Ráadásként betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé is a műsor Facebook-eseményére kattintva, és minden rész visszahallgatható a rádió archívumából. Már okostelefonról is elérhető a katolikus rádió hivatalos alkalmazása, amelynek segítségével földrajzi korlátok nélkül, bárhol, bármikor hallgatható az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatnak a hallgatók.

A hangjátéksorozat a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.