Ülök a fotelben, nézem a tévét

A magát függetlennek hazudó propagandamédia módszerére szolgál kiváló példával az RTL Klub riportműsora, a Házon kívül. Két slágertémát politizáltak át, értsd: a Fidesz–KDNP-kormányra tolták a felelősséget a bika nevű kábítószer terjedése és a fővárosi hotelek csődközeli állapota miatt.

2020. 10. 29. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a felvezetőben egyértelműsítették, kiket is sújt a pár száz forintért életveszélyes bódulatot kínáló bika: a legszegényebbeket. Ráadásul a legszegényebbek árulják a legszegényebbeknek. S ha netán e hívószavakra sem kerültünk volna képbe, a gyengébbek kedvéért elárulták: leginkább a szegregátumokban pusztít. Mi ne finomkodjunk,

azt sugalmazzák a készítők: a kirekesztett cigányok kényszerülnek kilátástalan helyzetük orvoslására árulni és használni az életveszélyes biofüvet.

Vélhetően „hosszas kutatómunka” eredményeként a stáb ráakadt az ideális szegregátumra, amennyiben a Heves megyei kistelepülést fideszes polgármester irányítja. Tarnazsadányban, ahol „mindenki mindenkinek a rokona” – árulta el a polgármester, a közelmúltban egy 22 esztendős fiúval végzett a bika.

Az igazság feltárása nem tűrt halasztást, így a stáb már másnap mikrofont és kamerát tolt a gyászoló édesapa arcába. Meg is örökítették, ami hitelesíti a drámát, az apának elcsuklott a hangja a sírástól, amikor közölte: tegnap a 22 éves fiam elhunyt.

A hatásmechanizmus azonos volt a szomszédos Bükkszentmártonon felvett jelenetben, amelyben a cigány nagynéni adta elő, miként halt meg az unokaöccse. Itt is a könnyek: „ne hagyjál itt, mert öngyilkos leszek, mondtam neki”. És természetesen a leírhatatlan nyomor, amelyben vegetálnak… Pontosabban a kidőlt-bedőlt oldalú putri az a hely, ahol a fiú rendszeresen tolta a cuccot. A cél szentesíti az eszközt,

mint amikor 2009-ben az MSZP-s Draskovics, igazságügyi és rendészeti miniszter hamisított videóval riogatott, hogy magyar terroristák robbantottak felkészülvén tervezett akciójukra.

No de, hol van már a tavalyi hó! (Mondjuk, Draskovics mostanság éppen a BKK igazgatósági elnöki székében.)

A tarnazsadányi ezerkétszáz lakosból 15 család dealerkedik, ráadásul „az egész falu, sőt szinte az egész megye tudja, hogy kik terjesztik a kábítószert” – állította az elhunyt fiú öccse.

A dealerek pechjére a polgármester annak előtte 15 évig rendőrként szolgált, s átadta a neveket tartalmazó listát a hatóságnak.

S hogy miért nem történt semmi? Arra a filmben az BRFK főnyomozója adott választ: mivel a terjesztők kis mennyiséget tartanak maguknál, nem indul ellenük eljárás. Azt már én kérdezem: ugyan miért nem az Országos Rendőr-főkapitányság illetékesét kérdezték, miért a budapesti főnyomozót? Biztos, mert Karácsony főpolgármesterkedése alatt az efféle bika-dealereket nehéz vasban viszik áristomba… Ja, mégsem.

A riportot klasszikusan keretesre szerkesztették, magyarán: elől-hátul vörös farokkal. A megszólaltatott addiktológus elmagyarázta, hogy a szegregátumokban (ismétlés a tudás jó édes anyukája) a cél a minél gyorsabb betépés, és a bikától három slukknál elszáll pár száz forintért az ember. Mert ma egy szegény cigány embernek ez jut. Miként a halott másik rokona fogalmazott: semmiféle perspektívája nem volt, azért kábítózott.

Ám kizárólag az gondolja, hogy csupán a szegregátumokban élő cigányoknak kilátástalan ma az élete Magyarországon, aki nem nézte meg a második filmet.

Az idő rövidsége okán nem cicózott a műsorvezető-riporter, s mindjárt az elején kijelentette: noha Budapesten bedőlnek a szállodák, állami segítséget a szállodaipar nem kapott.

A tények kedvéért azért ideírom: augusztus elejétől a Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez juthattak.

Aztán később egy narrációban elhangzott: június végéig nem kellett járulékot fizetni a szállodáknak a dolgozóik után, valamint igényelhettek bértámogatást.

Na, ha ez semmi, akkor mi az a tényleg semmi, amivel a főváros segít?

És mivel egy jó orbánozás nem hiányozhat a függetlenek médiatárából,

beidézték a közszolgálati hírcsatorna exkluzív interjúját, ahol a miniszterelnök elmondta: a budapesti turizmus komoly károkat szenvedett, mivel csaknem teljes egészében a külföldi vendégekre támaszkodott. A fővárosban ezért üzleti modellváltásra van szükség.

A riportban pedig elmondták, hogy bezzeg Bécsben és bezzeg Prágában kapott kormányzati segítséget a turizmus. Nálunk pedig a kormány mellett, Láng Zsolt javaslatára, a főváros vezetése segített... Ja, mégsem!

Ezen a látszatpártatlanságon, ami tulajdonképpen a csúsztatások tényfeltárássá maszkírozása, nem lehet rajtaveszteni. A CNN már hányszor megbukott, de mintha mi sem történt volna, miként a hazai baloldali média sem, lásd Bangóné, Szabó Tímea vagy Korózs Lajos aljas hazugságait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.