Adventi zenés kalendárium

A magyar, keresztény hagyományban Jézus megszületésére várva a benső, lelki készülődés és tisztulás mellett mindig előtérbe került a közösségi tevékenység. Ilyenkor a falu lakói elmentek a szomszédokhoz, a haragosokat igyekeztek kibékíteni, az elesetteknek segítséget nyújtani, az éhezőknek ételt vinni, a szűkebb közösséggel közösen imádkozni.

Magyar Nemzet
2020. 12. 03. 14:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ez a hagyomány is csak korlátozottan élhet tovább. Az online tér ugyan nem helyettesíti a személyes találkozást, de valamilyen szinten segítséget nyújthat az ünnepi ráhangolódásban. Legalábbis ezt bizonyítja a HolddalaNap Zenekar kezdeményezése, amely az Arany muzsikás kalendárium címet viseli, és az adventi időszakban minden reggel 6:45-től 7 óráig tizenöt perces élőzenével jelentkezik a közösségi oldalon.

Fotó: HolddalaNap

Ezen túlmenően két ingyenes online koncerttel is kedveskednek karácsony előtt; december 13-án 19 órától a Népek karácsonya – A kis Jézus aranyalma című családi műsorral, december 19-én 16 órától pedig A Népek karácsonya – Aranyló muzsikák a nagyvilágból című koncerttel adnak ízelítőt több nép karácsonyi muzsikáiból, ünnepi énekeiből, altatóiból, gyermekdalaiból. Ez utóbbit a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán lehet majd figyelemmel követni. A fellépést a színpadon megjelenő óriásbábok színesítik, valamint Gulyás Anna, a zenekar énekesnője, kulturális antropológus, néprajzkutató hozzáfűzései, aki szerint ebben a korlátozásokkal terhes időszakban a családoknak még inkább szükségük van arra, hogy örömmel, nyitott szívvel készülődhessenek a karácsonyra.

 

A HolddalaNap Zenekar a magyar népzenei dallamokat más népek hagyományos muzsikájával ötvöző világzenei formáció. Saját szerzeményeik mellett a régizenei, balkáni, perzsa, latin-amerikai, flamenco dallamvilággal fűszerezve szólaltatnak meg népzenei feldolgozásokat, megzenésített verseket, sokszor improvizatív virtuozitással. Kizárólag akusztikus hangszerekkel megidézett ősi hangzásvilágú dalaikkal a rítusok világába kalauzolják a hallgatót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.