Száz éve született, húsz éve hunyt el Mészöly Miklós

A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben megemlékezik a száz éve született és húsz éve elhunyt Mészöly Miklósról, a múlt század második felének kiemelkedő írójáról. Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást. Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált „szép reménytelenség”-et is.

Magyar Nemzet
2021. 01. 19. 21:00
null
Mészöly Miklós 1975
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MMA a kettős évfordulón (a járvány miatt meg nem valósítható rendezvények hiányában) júniusban kerítéskiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam… portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

Az előkészületekben és a megvalósulásban dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vállalt koordináló szerepet, a program felkért szakmai felelősei: Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó vezetője és dr. Gróh Gáspár nem akadémikus közgyűlési képviselő.

Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján készült Magasiskola című film (r.: Gaál István, 1970) digitális felújítását, amely el is készült, és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.

A programok közül elsőként Mészöly Miklós elhunytának huszadik évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül.

Mészöly Miklós megmutatta, miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni az alkotói szuverenitást
Fotó: MTI/Tóth István Csaba

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.