Nem közpénzből készül az őszödi beszédről szóló film

Hosszú évek óta ez az első olyan magyar film, amelynek a gyártásába a producerek saját pénzzel is beszálltak – mondta Kálomista Gábor.

Munkatársunktól
2021. 06. 09. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan még nem tudni, hogy az Elk*rtuk című mozifilm – amely játékfilmként dolgozza fel az elhíresült Gyurcsány-beszéd történetét – mikor kerül a hazai és külföldi mozikba, finanszírozási háttere azonban már most hatalmas médiaérdeklődést keltett. A Megafilm producerei, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya állami támogatás nélkül, klasszikus produceri eszközökkel teremtették elő a gyártási költségeket. Az őszödi beszédről készülő filmben nincs közpénz, az alkotók azonban további támogatókra számítanak.

A producerek a film finanszírozására vonatkozóan megjelent sajtótalálgatásokra reflektálva úgy döntöttek, hogy publikussá teszik a finanszírozás hátterét. Emellett nyilvános felhívásnak szánják azt, hogy tekintettel a nagymértékű önrészre, kifejezetten várják a támogatókat, és ehhez kapcsolódóan támogatói oldalt is indítottak – közölte lapunkkal a Megafilm.

– Az Elk*rtuk című film az önrészen kívül támogatásokból állt össze, és szeretnénk még további támogatókat gyűjteni, ezáltal is átláthatóvá tenni a költségeket. Magyarországon a filmek nagyon nagy összegű előfinanszírozással készülnek. Hosszú évek óta ez az első olyan magyar film, amelynek a gyártásába a producerek saját pénzzel is beszálltak.

Emellett eddig is sokan támogatták, hittek a történetben és üzleti befektetést is láttak benne. A továbbiakban szeretnénk szélesre tárni ezt az ajtót, és lehetőséget adni arra, hogy aki szeretne – névvel vagy név nélkül –, szerepeljen a film támogatói között – idézi a közlemény Helmeczy Dorottya producert.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=eCaaM0fqENg[/embed]

 

Kálomista Gábor, a film másik producere rámutatott: a közpénzekkel kapcsolatos, állami forrásokról szóló adatok nyilvánosak. A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetők a Nemzeti Filmintézet honlapján. Az állami finanszírozás elbírálási folyamatáról elmondta: Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál, és banki igazolásokkal igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben.

A nyilvános támogatói lehetőség mellett, azok számára, akik úgy szeretnének az ügy mellé állni, hogy a 2006-os eseményekhez kapcsolódó személyes történetüket akarják elmesélni, vagy fontosnak érzik, hogy beszéljünk a közelmúlt legsúlyosabb hazai politikai botrányáról, az Elk*rtuk című film Facebook-oldalán az alkotók létrehoztak egy Emlékezzünk oldalt. Itt bárki megoszthatja a saját élményét, emlékét, fotóját. Az anyagokból készült kordokumentumok mindenkinek elérhetők lesznek.

Továbbá a közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az egyéni támogatók automatikusan meghívást kapnak egy, az Elk*rtuk című filmhez kapcsolódó exkluzív eseményre. Hogy ez micsoda, az hamarosan kiderül a film Facebook-oldalán.

A Megafilm Kft. támogatások fogadására nyitott bankszámlájának a száma: 10300002-10124365-00084909

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.