Színház- és közösségépítés a cívisvárosban

A Thália Színház Oscar című előadásával kezdődik a nyári szezon Debrecenben. A Csokonai Színház előadásai mellett nyolc vendégtársulat tíz produkciójával és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját ősbemutatójával együtt összesen húsz színházi előadás lesz látható június 8-a és szeptember 9-e között természeti környezetben.

2021. 06. 08. 7:45
null
Fotó: MATHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyitással újra látogatható Nagyerdei Szabadtéri Színpad elsőként a gyermekeket köszöntötte a debreceni Nagyerdő évszázados fái között. Az ünnepeltek boldogan vették birtokukba a terepet gyereknapon. Az üzemeltető Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bódor Edit örömmel állapította meg: a közönség figyelme, szeretete semmit nem változott.

– Már a nyitás első napján megbizonyosodtam róla, hogy az emberek nemhogy érdektelenné váltak volna, de az elmúlt hónapok elszigeteltsége után a legnagyobb örömmel várták a találkozást az előadóművészekkel – mondta a főszervező. – Művészet nélkül nem élet az élet, az alkotás részévé szeretne válni gyermek és felnőtt egyaránt, hogy visszataláljon a mesék és az álmok birodalmába.

A tavalyi viszontagságos évad egyben kerek évfordulóra is emlékeztetett, a szabadtéri színpad 1950. június 10-i avató ünnepségére, amelyen Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát a szerző jelenlétében mutatták be a hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között. Ehhez képest a pandémia nem sok lehetőséget adott az ünneplésre. Elmaradt a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, a Csíksomlyói passió is, vagyis átkerült 2021. augusztus 13-ra, a Református Nagytemplom előtti Kossuth térre. Debrecenben eközben két színházi fejlesztés is zajlik: megújul a Csokonai Színház épülete és javában tart a Latinovits Színház kialakítása is. Amíg a beruházások elkészülnek, a közönség figyelme a szabadtéri színpad nyári programsorozatára, a Nagyerdei Szabadtéri Játékokra irányul.

A Csárdáskirálynőt is előadják a szabadtéri színpadon Fotó: Debreceni Csokonai Színház

– Erős élményem a tavalyi nyár: a pandémia első hulláma miatt akkor már több mint négy hónapja nem játszhatott a társulatunk – elevenítette fel Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. – Mámoros volt az első este, amikor telt ház előtt felhangzottak A padlás kezdősorai a Nagyerdő fái alatt. Ott ültem a nézőtéren, és sírtam az örömtől, hogy újra játszhatunk. A Csokonai Színház jelenléte soha nem volt még ilyen intenzív a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, mint az idei évben. Összesen kilenc előadással készülünk a nyári szabadtéri szezonra, köztük olyan közönségkedvencekkel, mint A Pál utcai fiúk, a Csárdáskirálynő vagy a Tesztoszteron. Az idei év egyik különlegessége, hogy nemcsak a repertoáron lévő előadásaink közül válogattunk, hanem premierrel is készülünk: augusztus 27-én mutatjuk be az Óz, a csodák csodája című musicalt, amelyet visszatérő alkotótársunk, Ilja Bocsarnikovsz álmodott színpadra.

A Csokonai társulata mellett nyolc vendégszínház tíz produkciójával és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját ősbemutatójával együtt összesen húsz színházi előadás lesz látható június 8-a és szeptember 9-e között, természeti környezetben. Közönségben, úgy tűnik, idén nem lesz hiány – adott hangot a reményének Bódor Edit –, mert amint a jegyek kikerülnek a Debreceniszabadtéri.hu oldalra, azonnal lecsapnak rájuk az érdeklődők.

A sokféle bizonytalanság közül egy biztosan megmarad mindvégig: az időjárás. Június 8-án (esőnap: június 9.) a Thália Színház Oscar című előadásával kezdődik a programsorozat, amely a fő szervező elmondása szerint közösségépítés is egyben. Június 8-a Medárd napja – a népi időjóslás szerint ha ezen a napon esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyvennapos szárazság várható.

– Tíz éve szervezem a Nagyerdei Szabadtéri Játékokat, és ez idő alatt mintha eltolódott volna az időjárás: késik a nyár – jegyzi meg Bódor Edit. – Medárd napján imával, nagy készülődéssel űzzük el a rossz időt, és reméljük, hogy megtaláljuk a közönséget mind az 1013 helyre. Meleg nyári éjszakákon felemelő színházi élménnyel gazdagodhatunk a hatalmas fák alatt. Fölöttünk csak az égbolt. Egész más ez, mint az épített környezetben. Ki kell próbálni!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.