A baloldal az MMA ellen

„Mindent ott kell hagyni, ahol most jó helyen van” címmel jelent meg interjú a Népszavában Vashegyi Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével. A cikk bevezetésében ez áll: „amennyiben 2022-ben győz az ellenzéki összefogás az országgyűlési választásokon, megszüntetné a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) különleges jogköreit.”

Forrás: Népszava2021. 07. 20. 19:00
null
Vashegyi György Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez egyértelmű baloldali állásfoglalás a kultúrharc terén.

– Elődöm, Fekete György elnök úr helyesen mondta: optimális lenne, ha nem a művészek vitatkoznának, hanem a műalkotások versenyeznének egymással. Továbbra is ez a cél – válaszolta a riporter kultúrharcra vonatkozó kérdésére Vashegyi György, más helyütt megjegyezve: a nézetkülönbségeket nem politikai, hanem szakmai alapon kell rendezni. Ezzel áttért a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) témájára.

– Ha a mindenkori kormány jelentős többletfinanszírozást akar rendelni egy létfontosságú területhez – például tudományhoz vagy felsőoktatáshoz –, akkor logikus, hogy változást is akar. Érdemi fejlesztés nélkül ugyanabban a rossz rendszerben – melynek hibái szembetűnőek – pluszforrás biztosítása önmagában biztosan csak pénzkidobás – hívta fel a figyelmet az MMA elnöke, hozzáfűzve: fontos lenne, hogy a művészeti egyetemek vezetői sürgősen kialakítsák, pontosan milyen törvényi változtatásokat szeretnének.

Vashegyi György
Fotó: MTI

Végezetül a riporter rátért a beszélgetés bevezetésében megfogalmazottakra:

– Az ellenzék Közös alap programjában az szerepel, hogy „Meg kell szüntetni a Magyar Művészeti Akadémia különleges jogköreit”. Mit gondol erről?

– Politikai nyilatkozatokat nem szeretnék minősíteni, de hadd kérdezzem meg: milyen különleges jogkört? A köztestületi státusra gondolnak? Pontosan milyen téren nem csináljuk jól a dolgunkat? A parlament kulturális bizottsága MMA-elnökként eddig kétszer hallgatott meg – az Országgyűlés számára minden évünk elvégzett munkájáról részletes írásos anyagot készítünk, ennek lényegét szoktam ott szóban is ismertetni – s amikor pár hónapja a 2018–2019. évekről számoltam be, az ellenzéki képviselők sem szavazták le a beszámolómat, ellenszavazat nélkül került elfogadásra. Ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy a magyar művészetnek nincs szüksége akadémiai rangú képviseletre – nos, ezzel nem értek egyet – zárta a beszélgetést Vashegyi György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.