Három tárlat nyílt a hit jegyében a Pesti Vigadóban

Az egyik kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával.

2021. 08. 02. 23:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti megrendezése alkalmából nyílt időszaki kiállítások ünnepélyes megnyitóját tartották a Pesti Vigadó dísztermében. Az Orcád világossága, az Ezerarcú szeretet és a Legyetek tanúim című tárlatok augusztus 3-a és szeptember 20-a között várják az érdeklődőket.

A kiállításokat Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Erdő Péter szerint ez a három kiállítási téma szorosan összetartozik: az 1938-as eucharisztikus kongresszus, a keleti egyház bemutatása és az egyház karitatív tevékenysége. Hogy miért, ezt a mostani kongresszus mottójául szolgáló bibliai idézettel magyarázta Erdő Péter: „Minden forrásom belőled fakad” – vagyis az oltári szentség, a szentmise nem csak a templom falain belülre kerül, hanem hordozzuk magunkban, apró cselekedeteinkben. – Az egyik legfontosabb üzenet a segítő szeretet – mondta.

A kiállításokat Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg.
Fotó: Kurucz Árpád

Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója volt a megnyitó narrátora. Felvezető mondataiban kiemelte, hogy mindhárom kiállítás egyedülálló, nem volt ehhez fogható korábban. A jelenlévőket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita is köszöntötte.

A megnyitó további részében a kurátorok mutatták be röviden a tárlatukat.

Orcád világossága

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház egyházművészeti kincseiből állt össze a kiállítás. Térben, időben és mélységében az eddigi legátfogóbb módon mutatja be a görögkatolikus egyház történetét, kulturális, művészeti sokszínűségét, gazdag tárgyanyag és számos interaktív felület segítségével. Szervező: Görögkatolikus Metropólia

Ezerarcú szeretet

A Római Katolikus Egyház szolgáló szeretetéről, a „Karitász” küldetésének fontosságáról, történelmi szerepéről, napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységéről szól a kiállítás. Illeszkedik a 2021-es budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeinek sorába és az eucharisztiából táplálkozó irgalmasság csodáiba enged betekintést. A szeretetet cselekedeteinek nemzetközi és hazai vonatkozásait és sokszínűségét, az Egyház rászorulókért, bajba jutottakért végzett tevékenységét látványos installációkkal, érdekes tárgyakkal, interaktív kiállítási eszközökkel hozza közel a látogatók számára és felhívja a figyelmet a segítő szeretet mindannyiunk előtt adódó lehetőségeire. Szervező: Katolikus Karitász

Legyetek tanúim!

A kiállítás a Budapesten 1938. május 25. és 29. között megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. Az előkészületeket, a kongresszusi napok eseményeit és a rendezvény utóhatását követhetik végig a látogatók. A Liturgikus tárgyak, emléktárgyak hazai egyházi gyűjteményekből, templomokból és magánszemélyektől származnak. A tárlatot a Keresztény Múzeum rendezte meg.

Mozart és Mascagni műveit a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttese, valamint Somorjai István és Geiger P. György adta elő.

A megnyitó megható záró eseményét Meskó Zsolt rendezte. A közönség állva tapsolta meg a színvonalas előadást.

(A borítóképen a Krisztina tér látható a Mészáros utca felé nézve, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszusra készült virágdíszítéssel. Forrás: Fortepan/Pálfi András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.