Nagyboldogasszony napján debütált az MRP Levédia című albumának első videoklipje

Ma, Nagyboldogasszony napján debütál a Magyar Rhapsody Projekt Levédia című albumának első videóklipje. Régi magyar himnuszunk a Boldogasszony Anyánk. Kölcsey XIX. században született műve előtt ez a dallam volt a Magyarság néphimnusza.

Magyar Nemzet
2021. 08. 15. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepén tartotta a Covid utáni első koncertjét a Magyar Rhapsody Projekt (MRP): Levédia című, második  albumát mutatta be a Klebelsberg Kultúrkúriában Bársony Bálint és csapata. Első lemezükön a magyar indíttatást elsősorban a magyar klasszikus zene óriásait követve valósították meg, de népdalok feldolgozásai már ott is beköszöntöttek. A Levédia erőteljesen fordul meditatív és transzcendens irányokba és teljes arzenálját szólaltatja meg az ősi magyar hangszereknek – olvashattuk a koncertbeszámolóban.

A lemez dalai különleges lelki többletet adnak a hallgatónak, egy korábbi írás szerzője ezt így fogalmazta meg: „Nem írok zenekritikát, hiszen nem vagyok szakértő, inkább azt a lelki többletet szeretném átadni, amelyet én magam kaptam a Levédia című album meghallgatása által, mert persze a tervem, hogy csak bele-beletekerek, a lemezen elsőként szereplő, Boldogasszony anyánk kezdetű régi magyar himnuszunk végighallgatásával meg is dőlt. Úgyhogy megadtam magam, becsuktam a szemem és hagytam, hogy Bársony Bálint és zenekara időben és térben valahova nagyon messzire vigyen; egy olyan világba, ahol a mítoszok és legendák valósággá lesznek. Táltosdalok ezek és boszorkánytáncok.”

(A borítóképen Bársony Bálint látható. Fotó: Révai Sára)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.