Átadták a Vasvári-díjakat

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Dévai Nagy Kamilla énekművész vehette át a Vasvári Pál Polgári Egyesület 2020-as díjait a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen, míg az idei Vasvári-díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Bajkai István (Fidesz) országgyűlési képviselő kapta meg.

Magyar Nemzet
2021. 09. 28. 22:00
Kásler Miklós átveszi a Vasvári Díjat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke a pandémia miatt idén átadott díj kapcsán Lezsák Sándort ­laudálva elmondta, hogy a díjazott neve összeforrt a magyar rendszerváltással és a magyar demokrácia megteremtésével. ­Lezsák Sándor a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója, a szervezet az ő háza kertjében rendezett találkozón alakult meg. 2006 óta az Országgyűlés alelnöke, és az ő nevéhez fűződik a Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola megalapítása is. Bauer Ferenc ­kiemelte: Lezsák Sándornak döntő szerepe volt az egyesület egyik kiemelt céljának megvalósulásában, a partiumi Hegyközszentimre kápolnájának felépítésében is. Lezsák Sándor rövid beszédében arról szólt, hogy Lakitelken, a Népfőiskolán sok-sok fiatallal találkozik, akik között ott vannak „a mai márciusi ifjak”.

Péntek László, a Vasvári Pál Polgári Egyesület tiszteletbeli elnöke Dévai Nagy Kamillát méltatva emlékeztetett: az énekművész 53 éve lankadatlanul járja a szétszóródott magyarság településeit, a legkisebb falvakba is eljutva. Mind az öt földrészen fellépett már, mindenhol énekelve a helyi nyelven is, így repertoár­jában 34-féle nyelv szerepel, ami világrekord – emelte ki. Dévai Nagy Kamilla verset és prózát is hitelesen, érzékenyen mond, de ő maga is jelentkezett verseskötettel – tette hozzá.

Kásler Miklós laudációját Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke mondta el, kiemelve, hogy a díjazott orvosi munkája mellett mindig nagy érdeklődést tanúsított a magyar nemzet sorskérdései iránt. Felidézte: az egyesület tíz éven át küzdött egy budapesti Vasvári-szobor felállításáért, és 2021-ben nem várt helyről, az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkezett segítség, Kásler Miklósnak köszönhetően.

Kásler Miklós beszédében hangsúlyozta, hogy minden nemzetnek vannak korszakai, amelyek olyan kivételes személyiségeket teremtenek, mint a reformkor nagyjai. II. József germanizáló törekvései után a reformkor célja a magyar nemzeti identitás megújítása, egyben a nemzet fogalmának kitágítása és a Kárpát-medencében élő minden ember felemelése volt – mondta. – A korban olyan politikusok dolgoztak a hazáért, mint Kölcsey, Deák, Széchenyi vagy Kossuth; Vasvári Pál pedig személyiségében, gondolataiban, cselekedeteiben is a magyar nemzet legszebb hagyományait mutatta fel – emlékeztetett a miniszter.
Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke Bajkai Istvánt méltatva kiemelte: „Vasvári Pál szellemiségét akkor tartjuk igazán tiszteletben, ha az erdélyi magyarok jo­gaiért harcolunk.” Bajkai Istvánt egész életében foglalkoztatja a jogfosztottak, a határon túli magyarok jogaiért folytatott küzdelem – fűzte hozzá, megemlítve, hogy a képviselő saját költségén fordíttatta le például erdélyi politikai foglyok perének hatalmas anyagát. Egy elkötelezett, hazáját szerető, azért áldozatot vállalni is képes személyiséghez kerül a kitüntetés.
A díjátadót követően az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Vasvári Pálnak a Múzeumkertben idén, halála után 172 évvel felállított szobrát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.