időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Közeledik az európai artmozi nap

A művészmozik és az európai filmek ünnepe

Magyar Nemzet
2021.11.05. 14:50
A művészmozik és az európai filmek ünnepe

Idén is különleges történetekkel és fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az európai artmozi nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én. A határokon átívelő eseményhez 25 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot öt új európai film és három hazai alkotás színesíti.

Hatodik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek kedvelőit az európai artmozi nap, amely változatos programkínálatával az európai filmművészet sokszínűségére és az art mozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel figyelmet. Az Artmozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas égisze alatt 2016 óta minden évben megrendezett nemzetközi eseményt idén már 37 ország több mint hatszáz artmozijában tartják meg egy időben, november 14-én vasárnap. 

Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 25 magyarországi művészmozi, az Art-Mozi Egyesület csaknem összes tagmozija – speciális műsorkínálattal, díjnyertes filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

Emlékvetítéseken digitálisan restaurált magyar filmklasszikusok is szerepelnek a programban, az idei évben elhunyt legendás magyar filmalkotók előtti tisztelgésként. Látható lesz az 1981-ben készült Kopaszkutya, Szomjas György zenés kultuszfilmje, és visszatér a mozivásznakra Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz. Az emlékvetítések a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködésben valósulnak meg.

Jelenet a Kopaszkutya című filmből         Fotó: Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

A 6. Európai artmozi nap részletes magyarországi programja és az egyes mozik műsora ITT olvasható. A vetítéssorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, az Art-Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

Borítókép: Jelenet Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott János vitéz című rajzfilmjéből (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.