Péntektől elérhető A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása az OperaVision felületén

Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operájának ősbemutatója után egy évvel, a Magyar Állami Operaház az OperaVision internetes platformján élőben, ingyenesen közvetíti az előadást november 19-én 20 órától. A Szabó Máté rendezte darab Hábetler András, Bátori Éva, Wiedemann Bernadett, Horti Lilla és Hanczár György főszereplésével, Kovács János vezényletével ezt követően fél éven át lesz visszanézhető a nemzetközi portálon.

Magyar Nemzet
2021. 11. 16. 11:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mario és a varázsló (1988), a Leonce és Léna (1999), valamint a Karnyóné (2007) után A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása (2020) Vajda János negyedik operája, amit bemutatott a Magyar Állami Operaház. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző eredetileg Bulgakov művét szerette volna megzenésíteni, végül azonban alkotótársaival, Várady Szabolcs szövegíróval és Mátrai Diána Eszter dramaturggal a két színdarab kombinációja mellett döntött – olvasható a Magyar Állami Operaház lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a hangsúlyt Molière komédiájára helyezték, amit Vajda szinte teljes egészében megzenésített. Bulgakov drámájából XIV. Lajos francia király és Molière párbeszédei kerültek át az operalibrettóba, elő-, köz- és utójátékokként.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében a francia múzsa szezonja részeként, 2020 októberében bemutatott darab a pandémia miatt mindössze négy alkalommal volt eddig látható. Szabó Máté rendezésében a premierhez hasonlóan Argant és Molière-t Hábetler András kelti életre, partnerei a színpadon Wiedemann Bernadett (Béline), Horti Lilla (Angelika), Hanczár György (Cléante), Bátori Éva (Toinette), Rácz István (Dr. Purgó) és Biri Gergely (Teofil). A keretjátékban feltűnő XIV. Lajos prózai szerepét a rendező felkérésére Ókovács Szilveszter alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli. A darabot a november 19-i közvetítést követően még november 21-én, 23-án, 27-én és december 19-én élőben tűzik műsorra az Eiffel Műhelyházban, míg a nemzetközi portálon 2022. május 19-ig nézhető vissza.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű portálját, hogy a vájt fülűek mellett a laikusok körében is népszerűsítse az opera műfaját. Az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatott, tizenhét ország huszonkilenc operatársulatával együttműködő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, emellett kapcsolódó anyagai segítésével kíván hozzájárulni az operák jobb megértéséhez.

A Magyar Állami Operaház korábban Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, valamint Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című előadásait tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a OperaVision felületén. Umberto Giordano Andrea Chénier című operája, amit az Erkel Színházban idén májusban megtartott premieren rögzített az Opera László Boldizsár, Sümegi Eszter és Kálmándy Mihály főszereplésével, Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényletével, Fabio Ceresa rendezésében, nyár óta ugyancsak ingyenesen elérhető az OperaVision felületén 2022. január 2-ig.

 

Borítókép: A képzelt beteg (Forrás: Opera.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.