Film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről

A valós irodalomtörténeti szálakra épített Frici & Aranka című irodalmi televíziófilm díszbemutatóját jövő kedden tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2020-ban előkészített és 2021-ben forgatott film Karinthy Frigyes és Böhm Aranka életét, illetve a századforduló irodalmi miliőjét ábrázolja.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol „ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten.” A filmben helyet kapnak a barátok, szeretők, családtagok: Karinthyék mellett Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Somlyó Zoltán és Déry Tibor író. Az alkotásban kiemelt szerepe van Aranka barátnőinek – Klug Böske, Guthi Erzsi, Kondor Lívia –, akikre mindig számíthatott. 

Az alkotók szándéka szerint a Frici & Aranka film egy kivételes házasság története mellett a barátságról szól: Karinthy és Kosztolányi barátságáról és a női barátságokról is.

A film tervét Juhász Anna irodalmár, a produkció ötletgazdája 2020-ban kezdte el írni Vajda Anikóval közösen, s egy színházakat megsegítő filmes pályázat keretében, a Karinthy Színházzal közösen pályázva a Nemzeti Filmintézet támogatásával és a Sanzonfilm Studio gyártásában készült el. 

Már 2020-ra, a neves irodalmi elődök házassági centenáriumára  készültem – ugyanis kávéházi irodalmi esteket szervezve bő egy évtizede foglalkoztam Karinthyék életével és Böhm Aranka személyiségével. S tudtam, Frici Arankával 1920-ban házasodott össze, ez a centenárium a karinthyság történetében is fontos állomás volt. Az irodalmi estek mellett egyre több ötletet gyűjtöttem, majd Csáky Attila producerrel és Karinthy Verával, az író dédunokájával elhatároztuk, hogy »kitárjuk« a család történetét a széles közönségnek.

– nyilatkozta Juhász Anna.

A filmet 2021 tavaszán forgatták a ráckeresztúri Brauch-kastélyban, a New York Kávéházban, az újbudai Szent Margit Gimnáziumban és a Vasúttörténeti Parkban. A film rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli, az irodalmi szakértő Fráter Zoltán irodalomtörténész volt.

A főbb szerepeket Szakács Hajnalka (Böhm Aranka), Bölkény Balázs (Karinthy Frigyes), Hajdu Tibor (Kosztolányi Dezső), Páder Petra (Harmos Ilona), Sütő András (Déry Tibor), Eke Angéla (Kondor Lívia), Balázs Andrea (Guthi Erzsébet), Erdélyi Timea (Klug Böske) és Tenki Dalma (Judik Etel) alakítja.

A tervek szerint Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik a filmet, a díszbemutató után máris két időpont ismert: február 18-án és március 4-én este 18 órakor tűzik műsorra, közönségtalálkozóval együtt. Vidékre és külföldre filmklubszerű vetítéssel, meghívásra mennek a film készítői. A Magyar Televízióban elsőként tavasszal tűzik műsorra. 

További információk a film közösségi oldalán találhatók.

Borítókép: Kosztolányi Dezső (Hajdu Tibor) és Harmos Ilona (Páder Petra), valamint Karinthy Frigyes (Bölkény Balázs) és Böhm Aranka (Szakács Hajnalka) a kávéházban (Fotó: A film Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.