Virtuózok rendhagyó találkozása

Különleges zenei utazásra hívja a közönséget a Kárpát-medencében, múltunkban Székelyföldtől Gömörig, Kárpátaljától a Dél-Alföldig a Pál István Szalonna és Bandája. A Cziffra Fesztivál programjában megvalósuló koncerten a csángók muzsikájától eljutunk az új stílusú rábaközi verbunkosokig. A népzenészekhez Banda Ádám hegedűművész és Balázs János zongoraművész kapcsolódik vendégként február 24-én a MOM Kulturális Központban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 6:44
null
2020.04.11. Budapest Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindannyian találunk szívünknek, lelkünknek tetsző dallamokat a Kárpát-medence csodálatos népzenéjében. Milliók sorsa jelenik meg a muzsikák szövegeiben, amelyek a születésről, a hitről, a szerelemről, az ünnepekről és az élet örök körforgásáról szólnak. E különleges dallamok vezetnek minket Pál István Szalonna és zenekarának koncertjén, végigjárva a Kárpát-medencét.

A hagyományos kultúránkba való kapaszkodásunk ad hitelességet a jövőnknek

 – vallja Pál István Szalonna, aki zenekarával bejárta a világot. Kétszer voltak az angol királyi család vendégei, ahol a wales-i herceg meghívására, a herceg születésnapján muzsikáltak. A Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész magától értetődő könnyedséggel játszik, hatalmas tudással. A Magyar Állami Népi Együttesbe tizenkilenc évesen nyert felvételt, jelenleg az együttes művészeti vezetője. Megalapítva saját zenekarát a legnagyobb koncerttermektől a legkisebb falvakig ugyanazzal az elkötelezettséggel muzsikálnak. Sikereik a magyar népdal sikerei is.

– Régóta várunk erre a koncertre, hogy a közönségnek élőben is megmutathassuk a népzene erejét, azt az ősi, elementáris forrást, ami a közös múltunk. 2021-ben már fellépett nálunk Szalonna és bandája, 

de akkor a lezárások ­miatt csak online közvetítésben tudtuk a közönségnek átadni az élményt. Nagy örömmel készülünk a közös koncertre, ami minden szempontból – nekünk, klasszikus zenészeknek és Szalonnáéknak is – rendhagyó lesz – mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.

A Pál István Szalonna és Bandája különleges koncertjén Balázs János (zongora), Banda Ádám (hegedű) és Patonai Bátor (tekerőlant) lép fel vendégként, az est műsorvezetője Becze Szilvia. 

A műsorban elhangzik egyebek mellett az Üdvözlet Székelyföldről (Moldvától Marosvásárhelyig), a Cifra Kalotaszeg (Méra, Kalotaszeg), a Tárogató muzsika Gömörből (Fülek, Felvidék), Bartók Béla első rapszódiája hegedűre és zongorára, a Kürti dudanóták (Kürt, Felvidék), a „Kicsi voltam, amikor megszülettem” (Rábaköz), valamint Bartók Béla Román népi táncok című zongoraműve.

A programokról a Cziffra Fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

Borítókép: Pál István Szalonna (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.