Fiatal filmesek a Vigadóban

A magyar film napja alkalmából április 30-án, 16 órától filmestet szervez a Pesti Vigadóba a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata. Az eseményen fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Magyar Nemzet
2022. 04. 21. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program során bemutatják Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező tragikusan aktuális első egész estés dokumentumfilmjét, amely a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették. A Kilenc hónap háború (2018) az orosz–ukrán fegyveres konfliktusról szól

Ugyancsak háborús témát dolgoz föl K. Kovács Ákos operatőr, rendező Branka című kisjátékfilmje (2021), amely több nemzetközi fesztiválon szerepelt, így a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is műsorára tűzte Berlinben. A délszláv háború idején játszódó alkotás elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Spanyolország) fődíját.

A világégésben megjelenő személyes sors problémáját járja körül Sütő Gábor Egy szép melódia című dokumentumfilmje, melynek főhősét az orosz fogságban éri a II. világháború vége. Kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra.

Buzási Gyopár rendező Babuka a fűben című animációs dokumentumfilmjének (2017) főszereplője saját nagymamája, akinek alakját a sok családi történet közül kiválasztott legkülönlegesebb anekdota eleveníti föl. A rövidfilm számos díjat nyert, egyebek mellett megkapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács által üzemeltetett Magyar Média Mecenatúra program elismerését.

A vetítés után lehetőség lesz beszélgetni az alkotókkal.

A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján lehet.

Borítókép: Jelenet a Babuka a fűben című filmből (Fotó: YouTube)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.