Újra kitűztük a Hunyadi-zászlót Rigómezőn

A KFOR (Kosovo Force) nemzetközi békefenntartó bázisán a Magyarságkutató Intézet képviseletében a haderő többnemzetű parancsnoki, vezetői egységének tartott előadást Hidán Csaba László történész kutató. A Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi haderő parancsnoka, Kajári Ferenc vezérőrnagy Hunyadi Jánosnak, a magyar és egyetemes hadtörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának, a legendás törökverő magyar hadvezérnek és a rigómezei csata történeti eseményeinek megismertetése céljából kereste meg Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját és kérte együttműködését.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyarságkutató Intézet2022. 04. 19. 10:39
null
Fotó: Barna Koncsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidán Csaba történész kutató először Pristinában korhű öltözetben, majd 574 évvel a csata után a helyszínen, II. Murad szultán egykori sátorhelyéről ismertette az eseményeket. A látványosan szemléltetett előadást – amelyet Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete is megtisztelt jelenlétével – Kajári Ferenc vezérőrnagy nyitotta meg. 

Fotó: Koncsek Barna

A Honvédelem.hu oldalán jelent meg a beszámoló Élő történelemóra Koszovóban címmel Pelsőci Miklós alezredes tollából.

A Kosovo Force – KFOR Film City táborában az érdeklődő nemzetközi állomány – egy úgynevezett Staff Ride keretében – részletekbe menően ismerhette meg az 1448-as rigómezei csata előzményeit, lefolyását és annak következményeit, valamint az adott történelmi korszakra jellemző harcmodort, fegyverzetet és harci viseletet. 

– olvasható a beszámolóban, amelyből az is kiderül, hogy 

Újra kitűztük a Hunyadi-zászlót Rigómezőn!

Ugyanis a rendhagyó történelemóra résztvevői az ütközet valós helyszínére, Rigómezőre (albánul Fushë Kosova, szerbül Kosovo Polje) látogattak.

A tágas, köves síkságot szegélyező egyik domb magaslatán, a törökök fő ereje egykori táborának helyén Hidán Csaba László felelevenítette a csata főbb mozzanatait, méltatta Hunyadi János hadvezéri nagyságát és történelmi jelentőségét.

A kiküldetés a múlt héten zajlott, amelyről Hidán Csaba László már személyesen beszámolt az intézet főigazgatójának, és átadta a rigómezei csatateret megjárt, és újra kitűzött Hunyadi-zászlót.

Fotó: Koncsek Barna

Kajári Ferenc vezérőrnagy további együttműködésre is javaslatot tett. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató pedig időközben jelezte: a Magyarságkutató Intézet együttműködésére mindig számíthat a Magyar Honvédség.

A magyar honvédeknek, katonáknak mindig köszönettel tartozunk, teljesítsenek szolgálatot akár itthon, akár külföldi béke-, vagy humanitárius missziókban. A Magyarságkutató Intézet készen áll a további szolgálatra!

Az eredeti bejegyzés ITT olvasható.

Borítókép: újra kitűztük a Hunyadi-zászlót Rigómezőn (Fotó: KFOR/Koncsek Barna)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.