A magyar nemzet lelkiállapota

Újra vetíti az Uránia Jelenczki István Ön-Tér-Kép című filmjét.

Zana Diána
2022. 05. 11. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez több mint egy jó film – ez egy soha nem látott, mégis ősidők óta ismerős közösségteremtő rítus, megtisztító szertartásdráma

– nyilatkozta Mészáros Géza festőművész Jelenczki István Ön-Tér-Kép című alkotásáról, amely május 15-én újra megtekinthető az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ahogyan az egyes ember, úgy egy egész nemzet kollektív tudattalanja is megőrzi mindazon események és traumák lenyomatait, amelyek a múltban történtek. Ebből indult ki Jelenczki István Magyar Örökség-díjas és MMA-nagydíjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki pszichiáter feleségével, Zseni Annamáriával, valamint kutatócsoportjukkal a Hellinger-féle családállítás, avagy rendszerállítás módszerét segítségül híva tárta fel a magyar nemzet lelkiállapotát, és mutatott rá a gyógyulás lehetőségére Ön-Tér-Kép című filmjében.

A munka két és fél éven át tartott, amely során a nemzet lelkében megőrzött, elfelejtett vagy elfelejtetett, illetve a hazugságok során meghamisított önképre kérdeztek rá. A film első részében a magyar nemzet jelenlegi, igencsak siralmas állapota bontakozik ki, a második rész során azonban fény derül az öngyógyulás lehetőségére, melyhez két elem elengedhetetlenül szükséges: a magyar nemzet, a szakralitás és a rend egysége, természetes jelenléte, valamint az igaz múlt visszavétele. Jelenczki István dokumentumfilmjein keresztül éppen ehhez járul hozzá immár több mint négy évtizede a valós történelem bemutatása által, a nemzet ellen elkövetett igazságtalanságok részletes feltárásával, az ok-okozati tényezők és a következmények konzekvens ábrázolásával.

Az Ön-Tér-Kép egy lehetőséget vázol fel arra, hogy a magyar nemzet lelkiállapota helyreálljon.

Mindenekelőtt azonban magunktól kell bocsánatot kérnünk azokért a bűnökért, amelyeket a magyarság követett el önmaga ellen – mondja a rendező, aki szerint ahhoz, hogy a nemzet a gyógyulás útjára léphessen, először minden embernek a saját életében kell helyreállítania a szakrális minőséget és a rendet. Zseni Annamária elmondása alapján a film egy olyan belső térképpé tud válni, amely megkönnyítheti az eligazodást, és a megtisztulás erejével hat.

Jelenczki István Ön-Tér-Kép – A magyar nemzet lelkiállapota I–II. című filmje 2022. május 15-én 10 órától látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. További részletek ITT elérhetők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház)




 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.