Filmklasszikusok az iskolában

Örökzöld közönségkedvencek és méltatlanul elfeledett mesterművek, közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és egy-egy korszak lenyomatát őrző emlékek – magyar filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell, amelyek nélkül nem lehet teljes a magyar kultúra. Most mindez az oktatásban is elérhető.

Magyar Nemzet
2022. 05. 10. 13:00
null
Forrás: Alapfilmek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2018 óta építi az Alapfilmek online platformot, melynek kitűzött célja, hogy közérthető módon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket. Az ismeretterjesztő weboldal egyszerre informatív és szórakoztató, részletgazdag és könnyen használható. A folyamatosan bővülő, ingyenes filmtörténeti weboldal jelenleg 460 magyar filmről kínál izgalmas, sokoldalú tartalmakat. 
A portálon az eligazodást szócikkek támogatják, amelyek segítségével a látogató az egyes alkotásokkal kapcsolatban tájékozódhat: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben. A filmes kalauz valamennyi műfajra kiterjed: egész estés játék- és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek is szerepelnek benne, a Lumière-testvérek 1896-os budapesti felvételeitől kezdve a 2019-es Akik maradtak című, világszerte bemutatott mozifilmig. A tájékozódást idővonal, fotógaléria, címkerendszer és fogalomtár segíti. Több mint kilencven filmhez extra mozgóképes tartalom is elérhető: interjúk, előzetesek, ismeretterjesztő kisfilmek és a korszakot megörökítő filmhíradók, riportok. 
A weboldal a közelmúltban túllépett az ismeretterjesztő kereteken, hiszen a filmintézet 2020 márciusában elindította az Alapfilmek portálra épülő Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely 2021 novembere óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. Az iskolákban jelenleg száz film érhető el a KIFÜ Videotorium platformján keresztül, de a kínálat hónapról hónapra bővül.
Közel ötven filmhez már komplex tanári segédanyagcsomag is rendelkezésre áll, amely ötleteket és kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához. Az oktatási anyagok között tantárgyak, korosztályok és filmcímek szerint is lehet válogatni. A kínálatot online játékok (kvíz, memóriajáték, szókereső, metamorfózis) is színesítik.
A program fejlesztése a pedagógusok és a diákok bevonásával történik: a konferenciákon, workshopokon, interaktív foglalkozásokon, diákvetítéseken, nyári táborok alatt szerzett tapasztalatok beépülnek a tartalomfejlesztésbe. A fejlesztéshez tartozik, hogy az NFI felkérésére 2021-ben országszerte 21 iskolai csoport próbálta ki online műhelymunka keretében a Klassz program kínálta tananyagokat, amelyek többek között Gothár Péter Megáll az idő, Ranódy László Pacsirta és Radványi Géza Valahol Európában korszakos alkotásaihoz kapcsolódtak. A Pacsirta segédanyagai például a 11–12. évfolyamon Kosztolányi Dezső tanítását teszik élményszerűvé és izgalmassá. Az irodalmi adaptációkhoz készült segédanyagok segítséget nyújtanak a filmek kreatív és élményszerű feldolgozásához, hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók jobban megértsék az irodalmi művet, a korszakot és a mozgóképes változatot egyaránt. 
A bővülő filmkínálat és az egyre gazdagabb oktatási program szinte minden tantárgy oktatásában segítséget nyújthat, hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék az adott témát, történelmi korszakot.

Borítókép: Jelenet a Liliomfi című filmklasszikusból (Forrás: Alapfilmek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.