Filmes csillag Tolcsváról

A Hollywoodi Magyar Örökség Társaság vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván tartott megemlékezést William Fox, hollywoodi magyar filmmogul halálának hetvenedik évfordulója alkalmából.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 17:00
null
Fotó: Takó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telik el úgy óra, hogy a világ valamelyik mozijában ne tűnne fel az a név a filmvásznon, William Fox! – dicsekedett a filmmogul sikereinek csúcsán. William Fox nevét saját csillag viseli a hollywoodi Hírességek sétányán.

Az ismert producer Fried Vilmos néven született a Tokaj borvidéki településen 1879-ben, kilenc hónapos korában a szüleivel emigrált az Egyesült Államokba. 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporationt, a legendás 20th Century Fox stúdió jogelődjét.

A legendás filmesre emlékező ünnepi műsor a 20th Century Fox stúdió intrójából jól ismert Fox-fanfárral kezdődött a Kodály Filharmónia Debrecen művészeinek előadásában, Somogyi-Tóth Dániel fő-zeneigazgató vezetésével.

A rendezvényt Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere nyitotta meg. Halász János országgyűlési képviselő (Fidesz) pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy William Fox a hollywoodi filmtörténet meghatározó alakja, aki egy másik magyar, a szintén zempléni születésű Zukor Adolffal, a Paramount Pictures alapítójával együtt a sztárrendszer és stúdiórendszer kidolgozója lett. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) a megemlékezésen kiemelte:  fontos, hogy a helyi fiatalok számára például szolgáljanak az olyan magyar teljesítmények, mint William Fox pályafutása.

A megemlékezésen bemutatták William Fox és Zukor Adolf önéletrajzi regényeit, amelyek sok évtizeddel az eredeti, angol megjelenésük után a FilmHungary kiadó gondozásában, a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat keretében jelentek meg először magyarul. A bemutatón a kötetek szerkesztői, Kollarik Tamás Bánffy-díjas és magyar filmdíjas filmalkotó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, valamint Takó Sándor Magyar Mozgókép Szemle-díjas filmalkotó, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megbízott oktatója beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Filmintézet támogatásával egész estés dokumentumfilm készül a két stúdióalapítóról.

Az érdeklődők megnézhették a Zukor és Fox, Hollywood magyar alapítói című angol nyelvű rövid dokumentumfilmet, amelyet a magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulójára a New York-i Liszt Intézettel együttműködésben készített Kollarik Tamás és Takó Sándor.

 

Borítókép: Az ünneplők jobbról balra: Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, Kollarik Tamás, Takó Sándor, az életrajzi kötetek szerkesztői, Halász János országgyűlési képviselő, Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen fő-zeneigazgatója (Fotó: Takó Sándor) 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.