A Műcsarnok kiállítása Prágában

Klein Rudolf felvételein számos európai nagyváros zsidó sírkertjének temetőművészete elevenedik meg.

Magyar Nemzet
2022. 05. 30. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Műcsarnok Az élet Házai ׀ Halhatatlan zsidó temetők címmel kiállítást nyit Klein Rudolf fotóiból a Prágai Magyar Intézetben május 31-én.Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek is, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától – olvasható a kiállítást bejelentő közleményben. A 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek ettől a hagyománytól  ̶  közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez. Klein Rudolf, a nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus felvételein megelevenedik a prágai Új zsidó temető, a budapesti Salgótarjáni úti temető és Európa számos nagyvárosa zsidó sírkertjének temetőművészete.
A Műcsarnok 2019-ben azonos címmel megrendezett tárlatát Prágában kibővített tartalommal mutatják be.
A kiállítás, amelynek kurátora Medve Mihály, szakértője Szegő György, augusztus 26-ig látogatható.
 

Borítókép: Rabbisírt idéző emlékmű a prágai Új zsidó temetőben (Fotó: Klein Rudolf)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.