A kiskőrösi városalapítók napja és országos rétesfesztivál május 20–22. között a városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében telik. A háromnapos rendezvény szombatján a helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek régi tradíciókat követő szlovák lakodalmast adnak elő, vasárnap pedig az egész főtér megtelik rétessütő csapatokkal. A vendégek a hétvégén kóstolhatják a kiskőrösi borokat, és változatos zenei, kulturális programokon vehetnek részt.
Május 21-én a szlovák lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek. A kiskőrösiek az újratelepítést követően 300 évvel sem felejtették el szlovák származásukat, szép, szlovák nyelvű egyházi énekeiket, viseletüket. A szlovák lakodalmas hátterét a helyben lezajlott néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás adja. A ruhák eredetiek, nem egy esetben az 1930-as években készültek. Ez a garancia arra, hogy a lehető leghitelesebb legyen a száz évvel ezelőtti szokásrend bemutatása. A lakodalmas nap folyamán a közönség tanúja lehet a menyasszony öltöztetésének, a vőfélyek pedig felelevenítik az olyan, mára már elfeledett lakodalmi alakoskodásokat, mint például a tréfás temetés vagy a kaszás játék.
A különleges esemény mindenkinek szól, akit érdekel a város színes kultúrája, és tanúja szeretne lenni, hogyan lehet átültetni és bemutatni egy régi szokást napjaink modern környezetében. Kiskőrös három, közel eső helyszínén – a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 négyzetméter alapterületű sátorban és az evangélikus templomban – két zenekar és két vőfély kíséretében idézik fel a régi szokásokat. A lakodalmas násznépének zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkotják, de viseletet ölt a helyi és a nemzetiségi önkormányzat számos tagja is.
A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én az országos rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség, ahol közel 250 méternyi fog elkészülni. Idén 80 kg liszt, 30 kg túró, 50 kg alma, 30 kg káposzta és 20 kg meggy kerül a süteményekbe – a fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készülnek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelékek.
További információk ITT, ITT és ITT.
Borítókép: A szlovák lakodalmas szereplői (Forrás: Facebook)