időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Világzenei koncertek Makovecz Imre tereiben a Héttorony fesztiválon

Magyar Nemzet
2022.05.17. 15:01
Világzenei koncertek Makovecz Imre tereiben a Héttorony fesztiválon

Idén május 18. és 28. között rendezik meg a Héttorony fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálára a már megszokott novemberi időpontban kerül sor.

A Kárpát-medence Makovecz Imre által tervezett épületeiben évtizedek óta hagyományként van jelen a Héttorony fesztivál, ami a világ- és népzene klasszisait hozza el az organikus építészet magyar mesterének tereibe. A hagyományosan novemberben – az építész születésnapját megelőző időszakban – megvalósuló rendezvénysorozat első részét idén májusban rendezik meg, így a tavaszi megújulás jegyében tekinthetik meg a koncerteket, az építészeti előadásokat és a kiállításokat az érdeklődők. Az ünnepi gálára a már megszokott, novemberi időpontban kerül majd sor. 

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok Szigetváron koncertezik május 22-én. Forrás: Héttorony fesztivál

A fesztivál május 18-án Sárospatakon indul, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron találkozhatnak a világzene és népzene rajongói a kedvenceikkel.

A fellépők között találjuk többek között Lakatos Mónikát, Gryllus Dánielt, a Sebő Együttest, a Resti Kornél zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Kacsó Hanga Borbálát, Szabó Dánielt, Szirtes Edina Mókust, Ferenczi Györgyöt és az 1-ső Pesti Rackákat, Tímár Sárát, Herczku Ágit és a Bandát, illetve a Kerekes Bandet. Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor.

Az Ötödik évszak zenekar is Szigetváron lép fel május 22-én. Forrás: Héttorony fesztivál

Idén harminc éve, hogy megépült Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji magyar pavilonhoz, amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása.

További információk és a részletes program ITT találhatók.

Borítókép: A Kerekes Band május 21-én Visegrádon lép fel 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.