Sosem látott remekművek kerültek elő

A Virág Judit Galéria minapi árverésén külföldi magángyűjteményekből több olyan remekmű is előkerült, amelyeket eddig nem csodálhatott meg a nagyközönség. A sosem láthatott Rippl-Rónai-festmény és az Egyesült Államokból előkerült Kádár Béla-kép mellett felbukkant egy utoljára csaknem száz esztendővel ezelőtt kiállított Vaszary János-festmény is.

Magyar Nemzet
2022. 06. 02. 15:46
null
Fotó: Virág Judit Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rippl-Rónai József Enteriőr című olajfestményét az 1900-as évek elején egy vajdasági gyűjtő vásárolta meg közvetlenül a művésztől. Azóta a képre az örökösök vigyáztak. A különleges festmény most kétszázmillió forintért kelt el. Szintén izgalmas kép Kádár Béla Amerikából előkerült Fiatalok című alkotása, amely nyolcvanmillió forintért cserélt gazdát. Az aukció másik szenzációt Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képének felbukkanása jelentette. A festményt a nagyközönség 1929-ben láthatta utoljára egy nürnbergi kiállításon. Az idilli hangulatú képen a korabeli korzó hangulatát örökítette meg a világhírű művész. Az ikonikus festményt 160 millió forintnál ütötték le.
 

Vaszary János festményét csaknem száz esztendeje láthattuk utoljára. Forrás: Virág Judit Galéria

Az aukción licitálhattak még az érdeklődők olyan magyar mesterek munkáira is, mint Tihanyi Lajos Csendélet pipával című képe, amely 46 millió forintért kelt el, Scheiber Hugó Japán nappali tűzijáték a berlini Luna Parkban című festménye, amelyért 48 millió forintot fizetett új tulajdonosa, Czóbel Béla Körhintája, amely 55 millió forintért talált gazdára, valamint Aba-Novák Vilmos Abruzzói vidék című alkotása, amely 44 millió forintos árat ért el és Czigány Dezső Nizzai részlet című képe, amely negyvenmillió forintért cserélt gazdát.  
 

 Maurer Dóra festménye életműrekordot ért el. Fotó: Virág Judit Galéria

A szerdai aukciós nap, amelyen háború utáni és kortárs műveket vettek kalapács alá, ugyancsak különlegességekkel szolgált. A világpiacon is egyre jobban értékelt Maurer Dóra Overlappings 9 című alkotásáért 36 millió forintot fizettek. Ez új életműrekord. Birkás Ákos Fej (177-12Mn8) című képe 17 millió forintért, Keserü Ilona Mind 2 című festménye 38 millió forintért, Rozsda Endre cím nélküli képe pedig húszmillió forintért kelt el. 
A klasszikus aukció különlegessége volt egy több mint százéves szecessziós Zsolnay mennyezetlámpa, amely az aukciósház közleménye szerint annyira különleges, hogy hasonlót sem láthattak a világon a gyűjtők az elmúlt évtizedekben. A Zsolnay-csillárt 12 millió forintért vitték el.
 

Borítókép: Kalapács alatt a sosem látott Rippl-Rónai-kép (Forrás: Virág Judit Galéria)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.