Kiterjesztett jelen városszerte

A Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című nemzetközi kiállításához kapcsolódva három külső helyszínen viszik tovább a tárlat koncepcióját.

Magyar Nemzet
2022. 07. 20. 9:30
null
Budapest, 2022. április 7. Installáció a Kiterjesztett jelen - Átmeneti valóságok című kiállításon a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban 2022. április 7-én. A szeptember 4-ig látogatható tárlat a permanens átmenetiség kérdését járja körül. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat a folyamatos átmenetiség állapotát állítja középpontba, azt a pillanatot ragadja meg a folyamatból, amelyben a jelen kitágul, s a képzőművészet eszközeivel közelről figyelhetők meg az állapot jellemzői, belső történései. Mintha egy sűrűsödési pont, azaz a jelen összes egyszerre benne zajló folyamatát egyben és folyamatosságában látnánk, kimerevítve az utolsó előtti pillanatot. A kiállított munkák tanúsága szerint a múlt feldolgozásának igénye mellett a jövő vizsgálata is mind hangsúlyosabbá válik a képzőművészeti gyakorlat szintjén, amennyiben lehetőséget ad arra, hogy bizonytalan jelenünk mint átmeneti korszak megértésére és vizsgálatára a lehetséges jövő elemzésén keresztül tegyünk kísérletet.

Elsőként a KÉK – Kortárs Építészeti Központ együttműködésével a Bartók Béla úton lesz látható Oto Hudec szlovák alkotó installációja július 22-től. A multimédiás művész Nomadia című munkája a sátrat idézi meg mint az ideiglenes építészet archetipikus formáját, többek között a nomád létformát élő népek, menekültek, illetve túrázók sátrait.
Ezt követően az Ejtech formáció installációja a Vörösmarty téren áll össze egyedi hangtérré. A hanginstalláció a Műhely/ONYX előszobája partnerségével augusztus 3-tól látogatható. Mindkét villámesemény mindössze néhány hétig várja az érdeklődőket.

A Ludwig Múzeumban látható kiállítás záróeseményeként nyílik meg Jeannette Christensen norvég alkotó zseléinstallációja, ami a nyár végétől egy hónapon keresztül, a közönség szeme láttára alakul át egy rendhagyó pincehelyiségben.A nemzetközi csoportos kiállítás nem először nyújt alkalmat arra, hogy a látogató olyan, több kurátor által közösen kidolgozott keresztmetszettel ismerkedjen meg egy-egy élesen körvonalazott elgondolás kapcsán, amely aktualitását vagy relevanciáját nézve szakmailag és egyéneken túlmutatóan foglalkoztatja a kurátorokat, többrétű, sokoldalú megközelítésmódot nyújtva az érdeklődőknek.

Borítókép: A Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című kiállítás egyik installációja (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.