időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo
Rendhagyó fesztiválkörkép a Petőfi-bicentenáriumra hangolódva

Járt-e Petőfi Kapolcson?

Magyar Nemzet
2022.08.05. 15:00 2022.08.05. 15:19
Járt-e Petőfi Kapolcson?

Vajon hogyan érezné magát az összművészeti fesztiválon Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? Kiderül a különleges, kapolcsi életképekből. A rendhagyó fotósorozat elkészítésére a Petőfi-bicentenárium kapcsán a Petőfi Kulturális Ügynökség kérte fel Neményi Márton fotóst.

Dübörög a fesztiválszezon, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha Petőfi és kortársai egy napra fesztiválarccá változnának – írja a Petőfi Kulturális Ügynökség közleménye, amelynek kísértében eljuttatta lapunkhoz Neményi Márton különleges fotósorozatát. 
Néhány évvel ezelőtt egy ukrán grafikus, Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire. A hat évvel ezelőtt készült kreatívok bejárták a világot. 
Az ötletadó ukrán kezdeményezés nyomán született meg a most látható sorozat, amely azt kérdezi, mi lenne, ha reformkor nagyjai lelépnének a tankönyvek lapjairól, hogy lazuljanak kicsit a kapolcsi Művészetek Völgyében. A sorozat alapját nagyrészt a Petőfi Irodalmi Múzeum fotótárában található festmények és dagerrotípiák adják.

Petőfit nem ragadja magával a kortárs képzőművészet, vagy igen, csak nagyon meleg van. Fotó: Neményi Márton
Wesselényi Miklós nagyon szeretne mondani valamit Kollár-Klemencz Lászlónak, de a technikus kikapcsolva adta oda neki a mikrofont, és nem tudja, hol kell bekapcsolni. Fotó: Neményi Márton
Gróf Széchenyi István megtekinti fiával a kapolcsi patakparton ejtőző fiatalokat. Fotó: Neményi Márton
Petőfi a helyi kocsma lépcsőjén. Fotó: Neményi Márton
Kossuth Lajos megpróbálja magára irányítani a figyelmet Kapolcs főutcáján, mérsékelt sikerrel. Fotó: Neményi Márton


A fotósorozat egésze elérhető a Kultúra.hu felületén
 

A Petőfi Ügynökség a Petőfi-emlékév alatt arra tett kísérletet Kapolcson, hogy ismert irodalomtörténészekkel, kortárs alkotókkal, zenei, irodalmi, képzőművészeti reflexiókkal közelebb hozza a ma emberéhez Petőfit és kortársait, bemutassa a reformkor legizgalmasabb történeteit, miértjeit és tágabb, szerethető keretet adjon a korszaknak. 

További információk itt találhatók a Petőfi-emlékév kulturális programjairól.


Borítókép: Jókaiban felesége, Nagy Bella próbálja tartani a lelket a 38 Celsius-fokban, sikertelenül (Fotó: Neményi Márton)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.