Novemberben kezdődik a takarékossági program a Nemzeti Múzeumban

Lapunk értesülése szerint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója állománygyűlésen jelentette be, hogy november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a múzeum több vidéki tagintézménye – a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart.

Munkatársunktól
2022. 09. 29. 21:32
null
20220915 budapest magyar nemzeti muzeum az ars sacra fesztival unnepelyes megnyitoja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés hátterében az energiaárak növekedése áll, és mindez lehetőséget teremt a tagintézmények korszerűsítésére. A Magyar Nemzet arról értesült, hogy 

legfontosabb nemzeti intézményeink egyikének az áramért idén várhatóan több mint hatszor annyit kell fizetnie, mint tavaly, a gáz ára pedig közel háromszorosa lett. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Múzeumnak áram- és gázkiadásai a tavalyi közel 120 millió forintról idén várhatóan 620 millió forint közelébe emelkednek, 2023-ban pedig – a jelenlegi árak fennmaradása esetén – meghaladhatják az egymilliárd forintot.


Ugyanakkor a kormányzati takarékossági program keretében Csák János miniszter szeptember 16-i keltezésű levelében 25 százalékos energiamegtakarítási célt írt elő az állami szerveknek, így a Magyar Nemzeti Múzeumnak is. Az intézmény vezetése az előírt cél megvalósítása érdekében energiamegtakarítási intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek része néhány tagintézmény téli bezárása. A tárgyban kiadott főigazgatói utasítás az érintett tagintézmények munkavállalói és közfoglalkoztatottjai részére távmunkát rendelt el.
A Nemzeti Múzeum állománygyűlésén bejelentették továbbá, hogy az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló kormányrendelet alapján a múzeum ingatlanjaiban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 Celsius-fokot, s az intézmény természetesen ennek megfelelően fog eljárni. Illetve ismertették a dolgozókkal a Pénzügyminisztérium közleményét, amely szerint a 

kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014–2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is. Minden más kifizetéshez a pénzügyminiszter engedélye szükséges.


A Pénzügyminisztérium közleménye azért fontos a kulturális élet minden szereplője számára, mert 2022 augusztusában a Nemzeti Múzeumot is fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium 322 930 862 forint egyszeri zárolást rendelt el, amely nemcsak a dologi, de a személyi kiadásokat is érintette. 

A múzeumi dolgozók azonban most arról kaptak tájékoztatást, hogy a bezárások, illetve az otthoni munkavégzés elrendelése ellenére is biztonságban vannak.


Az intézkedéscsomag hátterével kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Múzeum vezetését.
L. Simon László főigazgató elmondta, hogy

a Nemzeti Múzeum főépülete zavartalanul várja a látogatókat. Ma is örömmel nyugtáztam a pénztár előtt kígyózó sort, hiszen óriási érdeklődés övezi a World Press Photo kiállítást. Készülünk a decemberi nagy kiállításunkra, amely a Magyar exposikerek címet viseli, és nemzetünk világkiállításokon elért eredményeit mutatja be

– hangsúlyozta a főigazgató.

Borítókép: A Nemzeti Múzeum főépülete zavartalanul várja a látogatókat – hangsúlyozta a főigazgató (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.