Magyar kincset mutatnak be Amerikában

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabját, egy bronzkori arany lábvértet New Yorkban, majd Chicagoban mutatják be egy rangos kiállításon. A különleges műtárgyat repülővel szállították New Yorkba és egészen 2024 januárjáig megcsodálhatja majd az amerikai közönség.

Magyar Nemzet
2022. 09. 27. 13:18
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa első királyai címmel szeptember 21-én nyílt meg New Yorkban az a nagyszabású nemzetközi kiállítás, amelyen a Móra Ferenc Múzeum bronzkori arany lábvértjét is bemutatják. A tárlat a Balkán-félsziget és környékének kiemelkedő régészeti leleteiből válogatva ad képet a 8000 évvel ezelőtt délkelet-európai világról. A kiállítás célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, hogyan jutott el az európai civilizáció ezen része a földműves falvaktól a nagy királyságok kialakulásáig.

A tárlathoz kölcsönkérték a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabját: azt a bronzkori lábvértet, amelyet 2017-ben talált meg Szeged mellett gombászás közben egy állampolgár. A különleges tárgyat a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe, a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhette. 

 

A lábvért megtalálása annak idején világszenzációnak számított, mert Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

A műtárgy különlegességét aláhúzza a jelenlegi amerikai kiállítás, amely jól mutatja, milyen egyedi tárgyról van szó. 

2023 februárjáig a New York-i Ókori Világkutató Intézetben láthatja a lábvértet az amerikai közönség, 2023 márciusától 2024 januárjáig pedig a chicagói Field Museumban vendégeskedik majd.

Borítókép: élménypedagógiai foglalkozás a chicagói Field Museum ősi műveltségeket bemutató tárlatán (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.