Teátrum, ahol a múlt és a jelen randevúzik

Befogadószínházként a Bethlen Téri Színház 2022/23-as évadát a műfaji sokszínűség jellemzi, így újcirkuszi és táncszínházi produkciókra, zenés vagy prózai előadásokra és fesztiválokra várják a nézőket. Szeretnék mindenkinek elérhetővé tenni a minőségi kultúrát, ezért idén is folytatódik A színház mindenkié program.

2022. 09. 29. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdő művészeknek és a nemzetközi alkotóknak is platformot nyújt a bemutatkozásra a Bethlen Téri Színház, amelynek évadbejelentő sajtótájékoztatóján Váczi László, a teátrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2020 őszén kisebb vérfrissítésen esett át a színház, s hogy kihívásokkal teli időszak áll mögöttük. Ugyanakkor minden nehézség ellenére tavaly 228 előadást tartottak, amely csaknem nyolcezer nézőt jelent, sőt az online színházi felületeken is egyre többen kíváncsiak a produkcióikra.

Ez az a hely, ahol a jelen és a múlt randevúzik, s ennek nagyon nagy jelentősége van. Mi azért tettük fel az életünket a színházra, hogy annak szellemiségét képviseljük, s nem egyéni érdekek alapján működünk, hanem közösen határozzuk meg a céljain­kat, s ezen eszmerendszer mentén haladva közösen dolgozunk

– hangsúlyozta.
S bár ugyanazon kihívásokkal küzdenek, mint a többi hazai kulturális intézmény, Éberhardt Klára, a színház koordinációs vezetője elmondta, hogy fokozatosan bővül a műsornaptár visszatérő és új produkciókkal, azonban jelenleg tömbösített nyitvatartással és szakaszos bezárással terveznek:

– Karácsony előtt bezárunk egy hónapra, és a határon túli színházakat bemutató Vendégváró fesztivállal nyitunk.


Szögi Csaba művészeti vezető kiemelte, hogy a színház 1929-ben alakult meg, s azóta szolgálja a közönséget moziként, színházként vagy éppen táncszínházként. – 2012 óta pedig befogadószínházként újra felvette az eredeti funkcióját – mondta. Egy sok pilléren nyugvó színházat hívtak életre. Többek között minél több határon túli együttműködésekre törekszik az intézmény, de fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást is, így a Gang Színház életre hívásával évek óta házhoz viszik a színházat Erzsébetvárosban. 

Emellett közép-európai kulturális központként működik a Bethlen Téri Színház, hiszen a Közép-Európa Táncszínháznak köszönhetően meghatározó nemzetközi táncosok és koreográfusok látogatnak el időről időre Magyarországra.

Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, például útjára indult az Ifjú Koreográfusok Fóruma, a Találkozások tehetségprogram pedig a fiatal színházi rendezőknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Együttműködnek művészeti iskolákkal, valamint számos színházi nevelési programmal készülnek az évad során. 

Folytatódik A színház mindenkié program, ahol mindössze kétszáz forintért kínál jegyet a teátrum. 

Nálunk a Bethlenben továbbra is fontos, hogy mindenkinek elérhetővé tegyük a magas színvonalú színházi előadásokat. A koronavírus, a szomszédban zajló háború és a növekvő rezsiárak mellett idén télen a színházrajongók kétszer is meggondolják majd, hogy mire költsenek

– mondta Váczi László.
Az új évad első kedvezményes produkciójaként a Közép-Európa Táncszínház Audibles című kortárs táncelőadását láthatja a közönség pénteken 19 órától. A táncszínház nagy hangsúlyt fektet a tehetségek felkutatására és gondozására, s meghatározó a program- és fesztiválszervező tevékenysége, gondoljunk csak a kétévente megrendezett nemzetközi monotánc-fesztiválra. De folytatódik a Sissi őszi tánchét, a hagyománnyá vált erzsébetvárosi táncfesztivál is, ahol idén a művészeti iskolákat és a vidéki táncműhelyeket állítják fókuszba. A kerületi díszvendég ezúttal a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia; az intézmény növendékei a Szentivánéji álmodók című összművészeti előadással készülnek az eseményre.

Borítókép: Jelenet az egyik táncelőadásból (Forrás: Bethlen Téri Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.