Feltárulnak a hegedűk titkai

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján Lajkó Félix ad szólókoncertet a Fonóban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 11. 17:00
null
Fotó: Matus Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy éve ad otthont a Fonó a Faragó-Thököly Márton kanadai születésű magyar hegedűkészítő kezdeményezésére életre hívott Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, ahol hangszerkiállításon mutatják be a hazai hegedű- és vonókészítő mesterek a míves mesterhangszereiket. 

A kiállított instrumentumokat kézbe vehetik, kipróbálhatják az érdeklődők, és a részt vevő borászat borait kóstolgatva beszélgethetnek a készítőkkel. Idén egy világhírű, olasz fakereskedő, a Rivolta családi cég is képviselteti magát a kiállítók között.

A kiállításhoz minden évben szakmai beszélgetés és koncertek is kapcsolódnak.

Idén Lakatos Róbert felvidéki prímás és zeneszerző harminc duóját hallgathatjuk meg a szerző és Jozef Horváth előadásában a szombat délutáni ingyenes koncerten, míg este Lajkó Félix ad szólókoncertet (utóbbi esemény már telt házas). 

Vasárnap a Somogyi Vonósnégyes ingyenes délutáni koncertjén a művészek megszólaltatják a kiállított hangszereket is: hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk.

Kiállító készítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter.

A Lajkó Félix-szólókoncert kivételével a rendezvény látogatása ingyenes. A részletes program a Fonó Budai Zeneház oldalán érhető el.

Borítókép: Lajkó Félix hegedűművész és zeneszerző (Fotó: Matus Máté)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.