Régizene a sokszínűség jegyében

Az idei Haydneum Őszi Fesztivál öt hangversenyt kínál a régizene kedvelőinek október 25. és november 2. között. A korhű hangszeres koncerteken Joseph Haydn mellett egy másik zeneszerző vagy helyszín jelenik meg. A programokról Vashegyi György karmestert, a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetőjét kérdeztük.

2022. 10. 11. 12:00
null
Budapest, 2016. november 4. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művét adja elő a Requiem a hősökért emlékkoncerten a Szent István-bazilikában az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2016. november 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kiemelkedő európai régizenei együttes, a francia Le Concert de la Loge és a magyar Orfeo Zenekar lép fel október 25-én a Müpában a Haydneum – Magyar Régizenei Központ által rendezett Őszi Fesztivál első koncertjén. – A két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmester irányításával ad koncertet – mondta lapunknak Vashegyi György.

Október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórust hallhatják az érdeklődők continuo kísérettel. Vashegyi György a koncert kapcsán elmondta, hogy az esten a két Haydn testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés és Michael, akinek viszont rengeteg continuo kíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. A műsor gerincét az 1790-es évekből származó salzburgi nagyböjti Michael Haydn-misék adják.

– Haydn és Zimmermann címmel október 29-én rendeznek hangversenyt a Karmelita Beethoven-termében, ahol az 1973-ban alakult pozsonyi Musica Aeterna lép fel, míg Haydn és Beethoven címmel október 30-án a Zeneakadémia Solti-termében egy, a fesztivál életében új műfaj, a szóló fortepiano és daléneklés együttese mutatkozik be, Somlai Petra fortepiano művész és Megyesi Zoltán énekes előadásában hallhat szonátákat és dalciklusokat a közönség 

– jelezte Vashegyi György, hozzátéve: Beet­hoven Haydn tanítványa volt, meglehetősen komplikált viszony fűzte a két zsenit egymáshoz.

Az esemény november 2-án a Zeneakadémia Nagytermében a Haydn és Metastasio című esttel zárul, amelynek különlegességét az adja, hogy a Haydneum első alkalommal mutat be koncertszerű előadásban operát, a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, A lakatlan szigetet.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizációs központja és a Haydneum együttműködése révén zajlik a hazánkban fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1630 és 1830 között keletkezett zeneművészeti alkotások feldolgozása. Vashegyi György rámutatott, hogy mára az OSZK Zeneműtárában őrzött, a Haydneum érdeklődési körébe tartozó repertoár kéziratállományának minőségi felmérése megtörtént. Az előkészítő munkát a Haydneum munkatársai végzik, a digitalizálás nagy ívű folyamatát pedig két restaurátor és két fényképész kezdi meg a napokban.

A Haydneum Őszi Fesztivál mellett ma elkezdődik a Haydneum Bősze Ádámmal közös programja, a Haydnnal Londonban című előadás-sorozat a Lóvasút kulturális- és rendezvényközpontban. A nyolc részből álló sorozat, egyenként hetvenperces előadásait zenei idézetek, vetített illusztrációk teszik még élvezetesebbé.

A fesztivál részletes programjairól a Haydneum honlapján tájékozódhatnak.

Borítókép: Purcell Kórus (Fotó: Szigetvári Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.