időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo
Kilencvenöt országból négyezer vállalkozás és több száz szerző mutatkozik be

Megnyílt a Frankfurti könyvvásár

Magyar Nemzet
2022.10.19. 18:00 2022.10.19. 18:26
Megnyílt a Frankfurti könyvvásár

Kedd este óta várja a könyvbarátokat a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti könyvvásár. A rendezvényt két év kihagyás után ismét jelenléti eseményként tartják meg október 19. és 23. között.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat. A 25 ezer euróval járó elismerést egy első könyves svájci író, Kim de l’Horizon kapta Blutbuch című művéért, amelyen tíz évig dolgozott. A rendezvény az első három szakmai nap után átalakul irodalmi fesztivállá, amelyre több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót szerveztek. Magyarországról a kiállítók között van a Petőfi Kulturális Ügynökség és több könyvkiadó. A könyvvásár díszvendége Spanyolország, uralkodója, VI. Fülöp és felesége, Letizia királyné is részt vett a megnyitón.

Nagy öröm újra találkozni szerzőkkel, kiadókkal, partnerekkel, hiszen a személyes találkozás minden eddiginél fontosabb

– emelte ki a megnyitó előtt tartott tájékoztatóján Jürgen Boos, a 74. alkalommal megrendezett vásár igazgatója, hozzátéve, hogy a közvetlen párbeszéd „enyhíti a polarizációt”, a megosztottságot.
A koronavírus-járvány miatt a vásárt 2020-ban online, tavaly pedig hibrid formában tartották meg, a szervezők így nagy gyakorlatot szereztek a digitális események rendezésében, ami az idén is hasznukra válik, mert számos meghívott csak videokapcsolat révén tud megjelenni. Köztük van Volodomir Zelenszkij ukrán államfő, aki az Európai Könyvkiadók Szövetségének közgyűlésén szólal fel, és felesége, Olena Zelenszka, aki a Brigitte című német női magazin egy pódiumbeszélgetésének vendége lesz.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a vásárt megnyitó ünnepségen is kiemelt téma volt. A fő szónok, Frank-Walter Steinmeier német államfő többek között arról beszélt, hogy a könyvtáraktól a könyvkiadó vállalatokig az egész ukrán könyvesszakma súlyosan megszenvedi az orosz támadást, ezért segíteni kell. 

Mint mondta, teljesen biztos abban: jó néhány kiállító számára természetes, hogy hozzájárul az ukrajnai könyvkiadás újjáépítéséhez.

A vasárnapig tartó vásáron 95 országból négyezer vállalkozás vesz részt kiállítóként – köztük könyvkiadók, terjesztők, irodalmi ügynökségek –, és több száz szerző mutatkozik be új vagy első munkájával.

Borítókép: Képünk illusztráció (Forrás: Stuttgart.mfa.gov.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.