időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Szombaton kezdődik a XXI. gödöllői Liszt-fesztivál

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.11. 20:30
Szombaton kezdődik a XXI. gödöllői Liszt-fesztivál

Baráti Kristóf hegedűművész és Farkas Gábor zongoraművész koncertjével indul a XXI. gödöllői Liszt-fesztivál a királyi kastélyban. Az október 15. és 30. között megrendezendő esemény idei tematikája Liszt Ferenc és az európai irodalom.

A fesztivál gazdag műsorkínálata révén megelevenednek Liszt Ferenc életművének legizgalmasabb alkotásai, a filozofikus hangvételűektől kezdve a szédítő virtuozitású remekművekig. Az eseményen fiatal, feltörekvő tehetségek is fellépnek, beavatva a nézőket Liszt Ferenc sokoldalú zenei örökségébe.

Az október 30-ig tartó fesztiválon lemezbemutató koncertet ad Szilasi Alex zongoraművész, Liszti-hiszti címmel matinékoncerten mutatkoznak be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének zongora szakos hallgatói, de fellép Várady Mária színművész, valamint Várjon Dénes, Simon Izabella és Gulyás Márta zongoraművész is.

Mint Szilasi Alex, a kastély művészeti igazgatója felidézte, a gödöllői Liszt-fesztivált huszonegy évvel ezelőtt Bogányi Gergely zongoraművész művészeti vezetésével indították útjára a királyi kastélyban. Céljuk, hogy a XIX. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének életművét a legszélesebb összefüggésben tárják az látogatók elé. Hozzátette: a kezdetekben két-, majd háromnapos, egy-egy esti hangversenyt felvonultató rendezvény tavaly már tíznaposra, tizenkilenc koncertre bővült és a kastély falain túl további öt helyszínen zajlott.

Folytatva ezt a koncepciót, az idén a fesztivál két hangversenyének a fóti, illetve a hatvani kastély ad otthont és a kísérő rendezvények nagy részét Pest és Heves megyében valósítják meg.

A művészeti igazgató kiemelte: idén a hangsúlyt Liszt Ferenc legendás irodalmi igényességére és műveltségére, a klasszikus és kortárs irodalomban való jártasságára helyezik, de alapul szolgál a kor legjelentősebb íróival és költőivel folytatott, egész Európát átölelő levelezése is. A programok között az irodalmi ihletésű zeneművektől a költemények megzenésítésén át az angol, francia, német, itáliai és orosz vonatkozásig mindenki talál kedvére valót.

Borítókép: Baráti Kristóf hegedűművész (Fotó: Marco Borggreve)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.