időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Könnyen érthető kiadvány készült a János vitézből

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.13. 15:30 2022.11.14. 18:03
Könnyen érthető kiadvány készült a János vitézből

Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült el az az első könnyen érthető irodalmi kommunikációs kiadvány, amelyet tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákoknak fejlesztettek ki. Az anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint Horváth Péter László gyógypedagógus és Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész több hazai szakemberrel együttműködve állította össze.

A kiadvány különlegesnek számít, mert bár könnyen érthető kommunikációs kiadványok korábban is készültek, ez az első olyan kötet, amely egy irodalmi mű feldolgozását és átélését teszi lehetővé a tanulásban és értelmileg akadályozottaknak.

Az információk akadálymentesítésének egyik formája a könnyen érthető kommunikáció, amelynek különböző szintjeit a képi kommunikáció követi. A János vitézből készült kötet egy első lépés a szépirodalmi szövegek, kulturális tartalmak és tananyagok könnyen érthetővé tételéhez.

A készítők szándéka szerint a későbbiekben a János vitéz további énekeit is szeretnék akadálymentesített formában elkészíteni, valamint más szépirodalmi szövegek „fordítását” is tervezik.

A tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekeknek mesekönyvből évente három-négy könnyen érthető kiadvány készül, valamint egyszerűsített nyelvi szinten, nem értelmileg vagy tanulásban akadályozott személyeknek dedikáltan nagyjából öt-tíz kiadvány jelenik meg.

A János vitézből készült különleges kötetet november 18-án mutatják be a Kassák Múzeumban.

Borítókép: Képünk illusztráció (Forrás: Pannonia Entertaniment)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.