Márkus Luca kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Márkus Luca nyerte el idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakításaiért a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 15:00
null
Fotó: gordon_eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért. 2022-ben a teátrum színművészei Márkus Lucának az Inkognitó és a Szeget szeggel című előadásokban nyújtott alakítását ismerték el az emlékgyűrűvel. 

Márkus Luca a rangos elismerést Az öreg hölgy látogatása című előadás után vette át december 27-én (Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter)

A díjat Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor színháztörténész adta át december 27-én a Vígszínház színpadán Az öreg hölgy látogatása című előadás után.

Márkus Luca korosztályának kiemelkedő tehetségeként, kiváló színészi adottságainak és szorgalmának köszönhetően néhány év alatt a Vígszínház meghatározó színésznője lett. Remek karakterábrázoló tehetsége megmutatkozik A Nyugat császára Susanjának szerepében, Az apában rebbenékeny finomsággal formálja meg egy idős férfi ápolóját. Kiváló énekhangját, erőteljes színpadi jelenlétét és érzékeny játékát csodálhatja a közönség A nagy Gatsbyben, A padlás Sünijeként pedig bájával és humorával varázsolja el a nézőket. A Sirályban ő Nyina, egy célratörő, öntudatos, kiszámíthatatlan, pimasz, szabad, ugyanakkor végtelen törékeny lányt mutat meg.

Budapest, 2022. december 7. Wunderlich József (b) Claudio és Márkus Luca, Izabella szerepében William Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékának próbáján a Vígszínházban 2022. december 6-án. A darabot Rudolf Péter rendezésében december 9-én mutatják be. MTI/Koszticsák Szilárd
 Márkus Luca (jobbra), Izabella szerepében William Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Pesti Színház egyik legfrissebb bemutatójában, az Inkognitóban virtuóz módon játszik el többféle karaktert, és a Szeget szeggelben megrendítő, ahogy a hatalomnak és a férfierőnek kiszolgáltatott, ám mégis eltökélt Isabellát alakítja.


 

A 2021-ben, a Házi Színpadon bemutatott A rendes lányok csendben sírnak című kamaraelőadásban egy kegyetlen világban felnőni kényszerülő kamaszlányt játszik. Érett, mély emberismeretről árulkodó alakításáért 2021-ben elnyerte a Varsányi Irén-emlékgyűrűt. Több sorozatban és filmben is szerepelt az elmúlt években, köztük olyan sikeres és népszerű produkciókban, mint a Csak színház és más semmi, a Korhatáros szerelem, a Tóth János, az Egynyári kaland, A tanár, a Blokád és A besúgó.

 

Borítókép: Márkus Luca a Ruttkai-emlékgyűrűvel (Fotó: Vígszínház/Gordon Eszter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.