A legmerészebb huszárcsíny

Hadik Andrásnak, a legendás hadvezérnek állít emléket a Hadik című film, amely márciusban debütál a magyar mozikban. Az 1757-ben játszódó történelmi film Hadik András berlini hadjáratának történetét eleveníti fel a klasszikus magyar kalandfilmek stílusában. A történelem legnagyobb huszárcsínyét mutatja be látványos, akciódús csatajelenetekkel, illetve a zseniális magyar hadvezér életét, miként lett a felvidéki kisnemes a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője.

2023. 01. 05. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszárrohammal érkezett meg a film első rövid előzetese, amely sugallja, hogy a Hadik András életéről szóló történelmi kalandfilm érzelmekben, izgalmakban, látványban gazdag pillanatokat ígér a nézők számára. A Nemzeti Filmintézet közleményében olvasható, hogy a magyar filmtörténet olyan klasszikusainak, mint A kőszívű ember fiai vagy az Egri csillagok stílusában, mégis a legmodernebb technikai megoldásokkal kiegészülve készült el a film, amelynek forgatása több mint hat hónapon át tartott. Az ország különböző pontjain forgatták az 500 fős stáb részvételével. A felvételeket Mohácson kezdték és a Vajdahunyad várában zárták. A híres berlini csata külső jeleneteinek nagy részét Babatpusztán, a csata belső jeleneteit a komáromi erődben, a romantikus jeleneteket pedig javarészt Keszthelyen és Gyenesdiáson rögzítették. A péceli Ráday-kastélyban a bécsi kávéház, néhány berlini helyszín és Hadik András esztergomi otthona elevenedik meg. 

Azt a becsületes hőst, illetve a huszárezredével végrehajtott bátor cselekedetet idézzük fel, amire ma is méltán büszkék lehetünk, és akiknek a valós története megannyi, a hollywoodi filmekkel vetekedő váratlan fordulatot, torokszorító izgalmat kínál

 – nyilatkozta korábban Szikora János, a film rendezője. A címszereplőt Trill Zsolt alakítja, aki válaszolt néhány kérdésünkre a filmszerepről és a forgatás kulisszatitkairól.
– A színházhoz képest a filmszerep megfoghatatlan kérdés számomra – árulta el a színész. 

A filmforgatáson feladatok vannak, amelyeket el kell végezni. Van egy forgatókönyv, és azt szem előtt tartva kell játszanunk, ez a kiindulópont, illetve a rendezői utasítások. A végeredmény a vágóasztalon dől el. Voltak segítségünkre kaszkadőrök, de a film nagy részében mi szerepelünk, mi lovagolunk, mi vívunk. Lovagolni nem tudtam, ezért a többiek­kel együtt lovaglóleckéket vettem. Fizikailag és lelkileg is fel kellett készülni erre a szerepre

 – mondta Trill Zsolt. Véleménye szerint Hadik András egy fantasztikus, karizmatikus férfi lehetett, igazi nagy tudású stratéga, aki a Habsburg Birodalomban elképesztő ­karriert futott be. – Huszártisztként ugyanúgy küzdött és harcolt, mint bármelyik huszárja – magyarázta a színész. 

Tudta, mi a harc, a félelem, a bátorság, az egymásrautaltság és milyen kiszolgáltatottnak lenni. Azért is juthatott el ilyen komoly pozícióba, mert mindezt átélte és szem előtt tartotta. Végigjárta a ranglétrát, végül a birodalom első számú katonai vezetője lett. Az ő nevéhez fűződik a történelem egyik legendás momentuma, amikor Mária Terézia kérésére kalandos vállalkozásba kezdett, Berlin, azaz Nagy Frigyes porosz király fővárosának elfoglalásába. Huszárjaival megszégyenítette a poroszokat, hatalmas összegű hadisarc fizetésére kényszerítette őket, és ezzel a háború véget is ért. Ez egy izgalmas kalandfilm, ami a hazaszeretetről, ember emberhez való viszonyáról szól

 – foglalta össze Trill Zsolt. Mária Terézia szerepében Horváth Lili, a további szerepekben Szalma Tamás, Molnár Áron, Szabó Győző, Derzsi János, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Kovács Lajos, Mucsi Zoltán, Lábodi Ádám és Tordy Géza látható. A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült, rendezője Szikora János, producere Nagy Endre. Technikai rendezője Dyga Zsombor, az akciójelenetek megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent és Gulyás Kiss Zoltán működött közre. A film operatőre Győri Márk, és a Vertigo Média forgalmazásában kerül a mozikba.

Borítókép: A címszereplőt Trill Zsolt alakítja (Forrás: Vertigo Média Kft.)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.