Bán Mór történelmi regényei a Hunyadiak fészkében

Vajdahunyadon járt ősszel a Pesti Srácok stábja, elkísérték a Vas megyei testvértelepülések képviselői, akik rendszeresen látogatják a vajdahunyadi gyülekezettel egymást. A történelmi városban, Hunyadi János várának tőszomszédságában ismerkedtek meg a helyben öt százalékot kitevő, összetartó magyar közösség tagjaival, köztük a várban hiteles történelmi sétákat szervező Zsargó János református tiszteletessel. Decemberben a Pesti Srácok stábja és Bán János író, az M5 csatornaigazgatója (írói nevén Bán Mór) videóhívást kezdeményeztek a Hunyadiak másik szakrális helyszínéről, a budai Mátyás-templom mellől, a Halászbástyáról, és Zsargó János református tiszteletessel beszéltek. Ennek a hívásnak az összefoglalóját készítettük el.

Magyar Nemzet
Forrás: Pesti Srácok2023. 01. 03. 17:30
Bán János Mór
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Huth Gergely a videóhívás során elmondta, karácsony alkalmával szerették volna megvásárolni Bán János író immár 12 részes teljes sorozatát és eljuttatni a magyar történelemben nagyon járatos lelkipásztornak, ám a Gold Book Könyvkiadó ragaszkodott hozzá, hogy azt csak ingyen, adományként hozhatják el és küldik el Vajdahunyadra. Bán János köszöntötte a videón keresztül a lelkipásztort, és örömét fejezte ki, hogy mint a Hunyadi sorozat írója, kapcsolatba kerülhet a vajdahunyadi magyarokkal. Huth Gergely elmondta, ha magyarok érkeznek a várba, Zsargó János vezeti körbe az érkezőket, és tőle hiteles történelmi tényeket tudhatnak meg a látogatók. 

Itt, a szórványban, Hunyad megyében a lelkipásztorokban tudatosult, hogy nemcsak a templomban kell aktivitást kifejteni 

– mondta Zsargó János. – Mindent meg kell tenni, hogy tudjuk az emberekben a lelket és az identitástudatot is tartani. Magyarságunknak és magyar történelmünknek ezt a csodálatos művét mutatjuk be itt. Sok magyar turista érkezik, és fontosnak érezzük, hogy hiteles képet kapjanak a vajdahunyadi várról és annak történelméről, ahogy az a valóságban történt. A hivatalos bemutatók előszeretettel hallgatják el a látogatók elől azokat a történelmi tényeket, amelyek számukra nem kellemesek. Mi tételesen, dátum szerint tárjuk fel a hiteles történelmet – foglalta össze a lelkipásztor. Kiemelte a közösség fontosságát is: 

Amikor az ember szórványban él, és mindennapjai során csak a családban tudja használni a magyar nyelvet, nagyon fontos a közösség, ami nemcsak a helyi közösséget jelenti, hanem a Vas megyeiekhez való kapcsolódást is, ami nagyon fontos számunkra.

 

Bán János Huth Gergely kérdésére válaszolva elmondta, hogy Erdély sok szegletében járt, hogy anyagot gyűjtsön. Tíz év kutatómunkája áll mögötte, de azóta is tart ez a kutatás. Számára is nagy élmény volt felfedezni a 15. századi Magyarországot. Arra a kérdésre is válaszolt az író, hogyan lehet az írott szóval közelebb hozni a magyarokat egymáshoz határon innen és túl. –Íróként abban hiszek, hogy olyan irodalmi élményeken keresztül, amelyek minket is meg tudtak szólítani gyerekként –árulta el az író. 

Az Egri csillagok, egy-egy Jókai-regény sokat tett hozzá, hogy magyarnak érezzük magunkat. A mostani korszakban elemi szükség van ezekre a kapcsolódási pontokra, amelyek nemcsak az adatokon keresztül, hanem szívünkhöz szólva tudnak segíteni ebben. Én ezeket a történelmi regényeket tudom megalkotni, illetve most már a meseregényeket is, amelyek a Hunyadi gyerekek kalandjairól szólnak, hiszen ezek el tudnak jutni a gyerekekhez

– mondta. Végül egy üzenetet küldött a vajdahunyadiaknak: – Egy olyan történelmi helyen élnek, ami sokunk történelmi emlékezetének szíve, a Hunyadiak fészke. Őrizzék mindazt, amit őrizni kell, és adják tovább azoknak, akik tovább tudják vinni!

Bán János dedikálta a könyveket és kiegészítette még az ajándékcsomagot a gyerekeknek, fiataloknak szóló új képeskönyvének számos példányával, amely a Hollófiak – A tárnák rejtélye címet viseli és szintén a Vaskapu Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Borítókép: Bán János (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.