Jubileumi koncertet ad Hobo a Nemzeti Színházban

Immár egy évtizede tagja a Nemzeti Színház társulatának Hobo. Ebből az alkalomból jubileumi koncertre invitálja a közönséget, a Hogy is volt és hogy is van? című műsorra március 1-jén 19 órától várják a közönséget a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. A zenész, előadóművész beszélt terveiről, új dalokról ás arról is, hogyan érzi magát a társulatban.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Színház2023. 02. 22. 22:01
Hobo
Forrás: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földes László Hobo a pályáján a szó művészi és gyakran emberi értelmében magányos volt. 

Emiatt nincs bennem sértődöttség, ilyen a világ, hiszen ez egy színház, én meg nem vagyok színész és soha nem is akartam az lenni. 

– fogalmazott a művész, aki arról is beszélt, hogy elég hamar megszokta a kívülállást, nem beszélve a támadásokról.

Földes László Hobo
Földes László Hobo Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Volt olyan közeli ismerősöm, aki megkérdezte, hogyan tudok egy fasiszta színházban játszani, mire én elküldtem a p…csába, majd meghívtam az Ady-estemre, ahol A bélyeges sereg vers hallatán sírva fakadt. Az előadás után megölelt és megkérdezte: „Mondd, Hobo, te nem félsz?”

De éveken át játszott a Katonában, a debreceni Csokonaiban, és mindkettőre büszke, hiszen itt és ott is befogadták. Vidnyánszkyval tizenhét közös bemutatójuk volt, bár a Nemzeti Színház vezérigazgatója kijelentette, hogy Hobót nem lehet rendezni.

A művésznek megadatott, hogy mesterei műveit is közvetíthette, legyen az József Attila, Villon vagy a Rolling Stones vagy a Doors és így tovább. 

Ilyenkor alázatot tanulhat az ember, amit átvihet saját dolgainak előadásaiba

– mutatott rá, majd hozzátette: Vidnyánszkyval és a beregszásziakkal pedig barátságba keveredtünk még 2000 körül, és ez nem romlott meg. Játszottam is velük és közöttük azt éreztem, hogy akkor ők egy igazi társulat voltak.

Ajándéknak tartottam és tartom, hogy cenzúrázás nélkül megvalósíthattam ötleteimet és ennek folytatása áprilisban is következik. Semmilyen nyomást nem éreztem soha, ami nem tetszett, abban nem vettem részt, úgy, hogy elmondtam a véleményemet. És ez eddig nem járt következményekkel. Volt, hogy a Tudod, hogy nincs bocsánat előadásra érkező RTL Klub stábját elküldtem, mire a kolléga, aki idehívta őket, kijelentette, hogy egy vadállat vagyok, akivel nem lehet együtt dolgozni. Cserébe megkérdeztem: „Eddig nem vetted észre, hogy amit a Nemzeti Színház csinál, az szembe megy az RTL Klubbal?” Ezzel le is záródott az ügy, ami meggyőzött arról, hogy bíznak bennem.

Hobo megvalósítandó terveiről is beszélt. Mint mondta, két bemutatót terveznek Vidnyánszky Attilával.

Az Utcazenészt április 13-án mutatják be, a rendőrségi ügyeit feldolgozó 31 dossziét – amit Vidnyánszky Attila kérésére írt – a jövő évadban valamikor.

Az új dalok írásával kapcsolatban kitért arra, hogy nemrég fejezte be a Rock and roll requiem album 18 szövegét, amit májusban rögzítenek.

Földes László Hobót előadóművésznek aposztrofálják, amit ő így egészített ki: 

Hobo vagyok, vagy én vagyok a Hobo.

A művész Hogy is volt és hogy is van? című műsorra március 1-jén 19 órától várja a közönséget a Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Borítókép: Földes László Hobo (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.