Mária Teréziaként tér vissza a mozivászonra Horváth Lili

A Hadik című filmben Horváth Lili a 18. század karizmatikus uralkodóját, az osztrák, a cseh és a magyar trónt negyven éven át birtokló Mária Teréziát alakítja. A színésznő eddigi pályafutása egyik legizgalmasabb filmszerepét köszönheti ennek a felkérésnek, miután külsőleg és belsőleg is királynővé kellett válnia a kamerák előtt. Elmondása szerint igyekezett Mária Terézia, a Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójának olyan oldalát is megmutatni, melyet talán sokan nem ismernek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 17:45
hadik mária terézia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fantasztikus átalakuláson ment keresztül Horváth Lili színművésznő a mozikban március 9-től látható Hadik című film kedvéért.

mária terézia
Horváth Lili Mária Terézia szerepében (Fotó: Vertigo Media)

Hihetetlen időutazás volt számomra a Hadik forgatása. A keszthelyi kastélyban rögzítettük a jeleneteimet meseszép környezetben. A fenséges külsőt kölcsönző kosztümökben, szoros fűzőbe kötve, bepúderezve, paróka alatt valóban úgy éreztem magam, mint egy királynő. A hiteles szerepformálás ugyanakkor komoly koncentrációt, fegyelmezettséget igényelt, ahol az összes pillantásnak, gesztusnak jelentősége volt. Feszes menetrendet követtünk. Egy egész héten át, napi 12 órán keresztül dolgoztunk 

–  idézte fel a forgatási emlékeit a színésznő, aki hozzátette, hogy nagyon jól tudott azonosulni a karakterével.

Szerinte Mária Terézia, korát megelőzve, a 21. századi nőtípust testesítette meg a maga idejében, aki anya volt, uralkodó, és ezek mellett rengeteg mással is foglalkozott. 

A film betekintést enged az uralkodó és legkedvesebb huszárja, Hadik András lojalitásra épülő, bensőséges kapcsolatába is.

Az ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal kísért film nem csupán pergő akciókban bővelkedik, hanem egyedülálló módon 64 szöveges szerepet játszó színészt is felvonultat. A Mária Teréziát megformáló Horváth Lili mellett a főhőst Trill Zsolt, a további szerepeket pedig Molnár Áron, Szalma Tamás, Szabó Győző, László Zsolt, Julia Jukobowska valamint Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Forgács Péter, Sztárek Andrea, Hirtling István, Mucsi Zoltán, illetve Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János alakítja.

Borítókép: Horváth Lili mint Mária Terézia (Fotó: Vertigo Media)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.