MADI: mozgás, absztrakció, dimenzió és invenció

A MADI nemzetközi művészeti mozgalom immár hetvenhét éve létezik, melynek játékos és absztrakt világába ezúttal a budapesti Cervantes Intézet nyújt betekintést. Az intézmény ingyenesen látogatható kiállításokkal, előadásokkal és családi programmal várja az érdeklődőket. A ma este megnyílt MADI Univerzum című kiállítás egészen április 14-ig látogatható.

2023. 02. 23. 20:11
null
nem érdemes archiválni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmvetítéssel és kurátori tárlatvezetéssel nyílt meg ma este a budapesti Cervantes Intézetben a MADI Univerzum című kiállítás, ami a 77 éve alakult művészeti mozgalom képviselőinek munkáját vonultatja fel. Ehhez kapcsolódva számos programmal várják az érdeklődőket, melyek az Argentin Nagykövetség, a budapesti Cervantes Intézet, a Spanyol Nagykövetség, a MADI Mobil Múzeum, a Poly-Universe, a Saxon Art Galéria, a Szlovák Intézet és az ELTE szervezésében valósulnak meg. 

„Azért kellett létrejönnie a MADI formának, hogy a festészet felületét, amely évszázadokon át be volt zárva a keretbe, kiszabadítsa onnan” – idézte a ma esti megnyitón a Dárdai Zsuzsa, a tárlat kurátora Carmelo Arden Quint, a mozgalom egyik alapítóját.

A MADI művészeti mozgalom idén lett 77 éves (Fotó: Kurucz Árpád)

– Ma egy eseménysorozat első alkalmán veszünk részt, ami a MADI művészetnek a bemutatásáról szól. Ez egy olyan művészeti nyelv, ami Amerika és Európa között jött lére a két kontinens közötti összekapcsolódás révén. S ebben a művészeti nyelvben különös szerepet tölt be Magyarország, hiszen egy adott ponttól kezdve vannak olyan művészek, akik a nyelvezet alakulásában jelentős munkát vállalnak – mondta az eseményen Javier Valdivielso Odriozola, a budapesti Cervantes Intézet igazgatója.

A MADI némelyek szerint a mozgás (movimiento), absztrakció (abstracción), dimenzió (dimensión) és invenció (invención) szavakból alkotott betűszó, mások úgy vélik, az irányzat egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin nevének betűiből ered. 

A MADI nemzetközi művészeti mozgalom bölcsője Buenos Aires, ott indult útjára 1946-ban. Ezt követően a mozgalom Párizsban és Nyugat-Európában zajlott, majd a kibontakozás ciklusa a kilencvenes évek elején, a közép-kelet-európai események beindulásával kezdődött, és hatással volt az egész világra. Ebben az időszakban 16 ország mintegy 150 művészének felajánlásával létrejött a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A Cervantes Intézet MADI Univerzum 77 című kiállítására ebből a kollekcióból válogattak. 

– A mobilmúzeum most éppen Vácon van, nincs egy fix helye – hangsúlyozta a kurátor.


A megnyitón beszélt Hernan María Patino Mayer argentin nagykövet is, aki először a Cervantes Intézet dolgozóinak mondott köszönetet a kiállítás létrejöttéért. 

Három különböző országból származik az a három művész, akik elindították a mozgalmat. Ők a negyvenes években találkoztak egymással Buenos Airesben – ami már akkor is egy kozmopolita, pezsgő kulturális életű város volt – és eltökélték, hogy szakítanak azokkal a hagyományos keretekkel, melyekből kilépve valami újat tudnak létrehozni 

– emelte ki többek között a nagykövet. 
 

Holnap A MADI és az irodalom – kereteken innen és túl címmel Kutasy Mercédesz művészettörténész és filológus, az ELTE egyetemi docense tart előadást. Szombaton pedig a legkisebbek is elmerülhetnek a MADI univerzumában. A családi délutánon a Saxon Szász János által feltalált geometrikus játékot, a Poliuniverzumot, valamint a PUSE oktatási módszertant ismerhetik meg az érdeklődők.

A programsorozat kiemelt eseménye továbbá a IV. miniMADImax – A MADI hatása a geometrikus művészetre című nemzetközi kiállítás, ami március 2. és április 30. között tekinthető meg a Saxon Art Galérában.

 

Kiállító művészek

 

Carmelo Arden Quin (UY, AR), Bányász Éva (H), Martin Blaszko (AR), Roland De Jong Orlando (NL), Marian Drugda (SK), Fajó János (H), Jean-Claude Faucon (B), Reale F. Frangi (I), Joël Froment (F), Ingo Glass (D), Octavio Herrera (VE), Sandy Hoffer-Johnson (USA), Cajsa Holmstrand (S), Viktor Hulík (SK), Vyacheslav Koleychuk (RUS), Josée Lapeyrère (F), Jaildo Marinho (BR), Mirsouko Mori (J), Salvador Presta (I), Marek Radke (PL), Torsten Ridell (S), Volf Roitman (UY), Sato Satoru (J), Saxon Szász János (H), Gloria Stafforini (AR), André Stempfel (F), Piergiorgo Zangara (I)

 

 

A MADI Univerzum programjairól bővebben ITT tájékozódhatnak.

Borítókép: A MADI Univerzum csütörtök esti megnyitója a budapesti Cervantes Intézetben (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.