Temesváron erős kritikákat kaptak a kulturális főváros programjai

Hazafiatlan magatartással, a Temesvár 2023 – Európa kulturális fővárosa program átpolitizálásával vádolják a romániai Temesvár németországi származású polgármesterét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi önkormányzati tanácsosai.

Magyar Nemzet
2023. 02. 23. 13:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép irányultságú kormánypárt felrója a romániai városba Németországból betelepült Dominic Fritz polgármesternek, hogy az EKF-program elmúlt pénteken tartott nyitórendezvényein nem tartották tiszteletben a román zászlót és a román ortodox katedrálist függőkerttel, a szerb ortodox székesegyházat színpaddal takarták el – írta a PNL Temes megyei szervezetének szerda késő esti közleményére hivatkozva az Agerpres.

Dominic Fritz Temesvár polgármestere
Dominic Fritz Temesvár polgármestere Fotó: Facebook


Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a PNL-s vezetésű megyei önkormányzat között. A fő vitapont az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projektet.
A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat hét és fél millió lejjel (585 millió forint), a román művelődési minisztérium végül nyolcszázezer lejjel (62,4 millió forint) támogatta. 
A Temesvár 2023 – Európa kulturális fővárosa programsorozat múlt pénteken tartott nyitóeseményén a fővédnökséget elvállaló Klaus Iohannis román államfő nem volt személyesen jelen, de az alkalomra küldött üzenetében, akárcsak a többi felszólaló, a város etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozta. A németországi származású Dominic Fritz – aki 2020-ban a szavazatok 49 százalékával lett a város polgármestere – beszédét a román, magyar, német és angol nyelv váltogatásával mondta el.  

Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben

– mondta magyar nyelven a polgármester.
 

Egy pillanat a Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program megnyitójáról
Fotó: Facebook

A három nap alatt 130 programot tartottak több mint harminc helyszínen, a polgármester közlése szerint nagy sikerrel, több mint hatvanezer résztvevővel.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) temesvári önkormányzati képviselői kérik az elöljárót: tegye közzé a nyitórendezvények költségvetését, és az EKF-eseményeket szervező projektközpont nyújtson be részletes jelentést a helyi önkormányzati testületnek. Azt állítják ugyanis, hogy az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben mandátumot nyert Dominic Fritz az Európai Bizottság (EB) kérése és intelmei ellenére átpolitizálta az Európa kulturális fővárosa címet, USR-es rendezvénysorozatként, azaz párteseményként reklámozta az online térben.
A helyi Nemzeti Liberális Párt szerint minden kétség nélkül komoly és megalapozott viták zajlanak a nyitórendezvénnyel kapcsolatosan, azonosítani kell, ki és hol tévedett. Eddig bizalom volt bennünk, de íme, több millió eurót költöttek egy középszerű rendezvényre – idézte az Agerpres a közleményt, melynek írói szerint a nyitógálán a szervezők protokollt, sőt olykor törvényt is sértettek.

Ahelyett, hogy fenntartották volna, támadták Temesvár értékeit: nem tartották tiszteletben a zászlót

– nyilatkozta az Agerpres szerint Cosmin Tabara, a liberálisok alpolgármestere, kifogásolva, hogy a szervezők az ortodox székesegyház elé hatalmas függőkertet, a szerb ortodox székesegyház elé színpadot állítottak. Ha a nagyközönség és a felelős hatóságok elnézik a szervezési káoszt és a közpénz ítélőképesség nélküli elköltését, nincs garancia, hogy ez nem fog egész évben megismétlődni – állítják rendezvény kritikusai.

Borítókép: Dominic Fritz polgármester átveszi Temesvár nevében az Európai Bizottság másfél millió eurós díját (Forrás: Facebook/Timisoara 2023)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.