Felújítják a temesvári Hunyadi-kastélyt

Megnyitják a temesvári Hunyadi-kastélyt a látogatók előtt, ősszel a műemlék épület felújítási munkálatait is elindítják. A bejelentés a Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 rendezvénysorozat nyitónapján hangzott el. A nemzetközi sajtótájékoztatón azt is pontosították, hogy a fejlesztés Magyarországgal közösen valósul meg.

2023. 02. 17. 17:37
Felújítják a temesvári Hunyadi-kastélyt
A temesvári Hunyadi-kastély az 1990-es évek óta üresen áll Forrás: USR Timis/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temesvári Hunyadi-kastély felújítása is szerepel a Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 programszervezőinek céljai között. Erről Alin Nica, a Temes megyei önkormányzat elnöke beszélt a rendezvénysorozat nyitónapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy a Hunyadi-kastély Temesvár legrégebbi épülete, rehabilitálását az 1990-es évek eleje óta tervezik.
Alin Nica elmondta azt is, hogy a romos állapotba került rezidencia megmentésére létezett már egy projekt, amelyet az Európai Unió finanszírozott volna, de a tervek nem valósultak meg. Újabban a megyei testület célja az, hogy minél több vissza nem térítendő támogatást szerezzen a Hunyadi-kastély felújítására. Az elnyert összeget az önkormányzat saját forrásból egészítené ki, de hiteleket is felvenne.
 

A temesvári Hunyadi-kastély felújítását a Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 nyitónapján jelentették be. Fotó: Dominik Fritz/Facebook

A Temes megyei önkormányzat elnöke a Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 program megnyitóján kitért arra is, hogy van egy konfliktusuk a román kulturális minisztériummal, amely akadályozza elképzeléseik mielőbbi megvalósítását, hiszen le szeretnék fedni a műemlék épület belső udvarát, a szaktárca azonban ezt nem hajlandó engedélyezni. 
 

A nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott: a temesvári Hunyadi-kastély felújítása a Magyarország–Románia határokon átnyúló, úgynevezett interregionális együttműködési programnak is része. Ebben a keretben tízmillió euró áll a partnerek rendelkezésére. Összehasonlításképp Alin Nica megjegyezte, a teljes projekt költsége negyvenmillió euró. A felújítási munkálatokat ősszel indítanák el a közbeszerzési pályázatok meghirdetésével. 


A Hunyadi-kastély, ahonnan Károly Róbert magyar király hétszáz éve vonta vissza udvartartását és ahonnan Hunyadi János elindította törökverő magyar seregeit, sok évtizeden át volt a Temes megyei múzeum székháza. Mivel megsüllyedt és a falai megrepedtek, az 1990-es években lezárták, azóta üresen áll. A Temesvár Európa kulturális fővárosa 2023 rendezvénysorozat keretében, az év második felében azonban megnyitják a látogatók előtt az egyik szárnyát, valamint a belső udvarát, közölte Alin Nica önkormányzati elnök.
A sajtótájékoztatón a magyar–román kapcsolatokról nem esett szó, de újságírói felvetésre a projektgazdák példásnak nevezték a temesvári művészeti múzeum és az újvidéki múzeum közti együttműködést, amely kiállításcseréket eredményezett. Európa kulturális fővárosának tervezett eseményeiről lapunkban már többször írtunk, hangsúlyozva, hogy ezeken a magyar közösség képviselete minimális, minden várakozást alulmúl. Mint ismert, a bánsági Temesvár Veszprém és a görögországi Elefszína mellett viseli idén az Európa kulturális fővárosa címet.

Borítókép: A temesvári Hunyadi-kastély az 1990-es évek óta üresen áll (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.